Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου

Πολλά και μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη της περιοχής ακούστηκαν στη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα

Στις ομιλίες τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Φ. Γκούπας, ο συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Κατάρτισης του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Γ. Εμμανουήλ, σημείωσαν ότι στόχος είναι να εξελιχθεί η Θεσσαλία σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των Θ. Νάκου, υφυπουργού Εσωτερικών, και Σπ. Ταλιαδούρου, υφυπουργού Παιδείας, καθώς και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κι άλλων τοπικών φορέων.

Οπως υπογραμμίστηκε, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να υλοποιηθούν, κατά γράμμα, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καθορίστηκαν στο Συμβούλιο Κορυφής της Λισαβόνας, το 2000, και οι οποίες στηρίζονται και προωθούν τη λογική της ανταγωνιστικότητας. Ομως, αυτή και μόνο η επισήμανση αναδεικνύει το είδος της ανάπτυξης που προωθείται και ποιον θέλει να εξυπηρετήσει. Κι αν ψάξει κάποιος προσεκτικά πίσω από τους τεχνοκρατικούς όρους που χρησιμοποιούνται, θ' αντιληφθεί ότι στόχος είναι η εξυπηρέτηση των σχεδίων και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δη του ευρωπαϊκού.

«Νέα ταυτότητα»

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας - ενεργώντας σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις - κάνουν λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας διακριτής ταυτότητας της Θεσσαλίας, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αντιμετώπιση των αδυναμιών της περιοχής. Ως αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας θεωρούνται η κεντροβαρής γεωγραφική θέση της, οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, τα σημαντικά αστικά κέντρα, οι πλούσιοι πολιτιστικοί πόροι, τα ποιοτικά προϊόντα της, κ.ά.

Για την αξιοποίησή της, όπως αναφέρθηκε, θα προωθηθούν διαρθρωτικές μεταβολές στον πρωτογενή τομέα, μεταρρυθμίσεις στην επιχειρηματικότητα, ανάδειξη του τριτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του τουρισμού.

Οπως φαίνεται και από τις δράσεις που προωθούνται, η «νέα ταυτότητα» της Θεσσαλίας ουδεμία σχέση θα έχει με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα προβλήματα, όπως είναι η ανεργία και η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, παρακάμπτονται και οι προτάσεις που προωθούνται δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση, αλλά στην επιδείνωσή τους.

Ως «φάρμακο» για τη διογκούμενη ανεργία εμφανίζονται η σύνδεση της απασχόλησης με την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, ένα μέτρο που εφαρμόζεται, τα τελευταία χρόνια, χωρίς αποτελέσματα και αντί για μείωση οδηγεί στην αύξηση των ανέργων. Για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής δεν προτείνονται λύσεις, καθώς θεωρείται δεδομένη και αναντικατάστατη η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία μειώνει συνεχώς τις καλλιέργειες, τις τιμές και το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρίζει, μαζικά, τους μικρομεσαίους αγρότες. Ως «εναλλακτική λύση» προωθείται η λεγόμενη ποιοτική γεωργία, ο αγροτοτουρισμός και ο οικοτουρισμός.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, δίνεται βάρος στη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που συνοδεύονται με την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Ερχονται τα χειρότερα

Στην επιχείρηση μετατροπής της Θεσσαλίας σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου - διότι, περί αυτού πρόκειται - οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ψάχνουν να βρουν συνεργάτες και συνενόχους. Γι' αυτό και κάλεσαν τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην «κοινή προσπάθεια» για την επίτευξη του «κοινού στόχου». Κι όπως ήταν φυσικό και επόμενο, αμέσως και προθύμως, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών, οι νομάρχες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και αντιπρόσωποι άλλων φορέων που συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης των αντιλαϊκών σχεδίων.

Βεβαίως, αυτού του είδους η ανάπτυξη δε θα λύσει κανένα από τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας, αλλά, αντιθέτως, θα τα επιδεινώσει και θα δημιουργήσει κι άλλα.

-- Η ανεργία, η οποία - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - πλησιάζει το 11% στην περιοχή, θα διογκωθεί κι άλλο, καθώς συνεχίζεται το κλείσιμο εργοστασίων και βιοτεχνιών και η μεταφορά πολλών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, ενώ αυξάνονται και οι απολύσεις εργαζομένων.

-- Στον αγροτικό τομέα θα συνεχιστεί το ξεκλήρισμα των μικρονοικοκυραίων του χωριού - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια είχαμε μείωση αγροτικού δυναμικού κατά 4% - καθώς με την αναθεωρημένη ΚΑΠ χειροτερεύουν τα πράγματα για τους αγρότες.

-- Η εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας θα βαθύνει ακόμα περισσότερο, αφού υποβαθμίζεται, συνεχώς, ο δημόσιος χαρακτήρας τους και ενισχύονται ποικιλοτρόπως οι ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

-- Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, που απειλεί, πλέον, την ίδια τη ζωή των Θεσσαλών, θα συνεχιστεί, μια και η «νέα ανάπτυξη» θα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, αδιαφορώντας για το περιβάλλον.

Αντί, λοιπόν, οι Θεσσαλοί να συστρατευθούν με την κυβέρνηση στην προσπάθειά της για μια ανάπτυξη υπέρ της πλουτοκρατίας, συμφέρον έχουν να συστρατευθούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για μια ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ