Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συσπείρωση με το ΚΚΕ για οργανωμένη αντεπίθεση

Συγκέντρωση, χτες, στο Βοτανικό με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή

Ενα μεγάλο βροντερό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στην τσιμεντοποίηση και στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτέλεσε η χτεσινή συγκέντρωση στο Βοτανικό στο χώρο του Ελαιώνα, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, της κερδοσκοπίας στη γη και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

«Δε χωράει η Αθήνα άλλο τσιμέντο. Γιατί με μια βροχή πνίγεται, στη ζέστη ασφυκτιά, καταστρέφεται στο σεισμό, παραλύει στο χιονιά, γιατί δεν υπάρχει πλέον επιφάνεια με χώμα, παρά μόνο τσιμέντο. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι», επισήμανε στην ομιλία του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, περιοχή εκατομμυρίων κατοίκων, του 40% του ΑΕΠ, του 69% του κύκλου εργασιών των μεταποιητικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, του 59% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου, του 72% των υπηρεσιών και του 45% των πανελλαδικά παραγόμενων βιομηχανικών αποβλήτων, σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και οι κάτοικοι αναπνέουν κάθε χρόνο 530.000 τόνους ρύπων.

Ο Σπ. Χαλβατζής συνέχισε λέγοντας: «Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το όργιο της καταστροφής ελεύθερων χώρων και της μετατροπής τους σε τσιμέντο πήρε τραγικές διαστάσεις. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου μετατράπηκαν σε τσιμεντένιες Ολυμπιακές κτιριακές εγκαταστάσεις με αποφάσεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση έστω και με την υπάρχουσα λειψή νομοθεσία».

Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αγώνα, σύγκρουσης και ρήξης με τις αντιλαϊκές επιλογές και τα μέτρα που παίρνουν οι δυνάμεις της αστικής τάξης. Γιατί εκτός από τον Ελαιώνα υπάρχουν ακόμα χιλιάδες στρέμματα τα οποία το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να αφήσει στο έλεος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως το Ελληνικό, το Αλσος στο Γουδί, το Πάρκο Ελευθερίας, το ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, κλπ.

«Ως ΚΚΕ δεν αναφερόμαστε στα θέματα του περιβάλλοντος ευκαιριακά και επετειακά. Για το ΚΚΕ είναι καθαρό ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα θα λυθούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που τα δημιουργεί», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Η άσκηση, συνέχισε, μιας συνεπούς πολιτικής και για το περιβάλλον μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας. Η πολιτική του ΚΚΕ, συμπλήρωσε, η στάση αντίθεσης και ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ, η οποία μπορεί πριν από χρόνια να ακουγόταν σαν κάτι απόμακρο, μετά και τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου η απειθαρχία και η ανυπακοή κυριάρχησαν, εμφανίζεται πιο ρεαλιστική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από την αστική τάξη και τα κόμματά της γιατί εξυπηρετούν την κερδοσκοπία και το κεφάλαιο, γιατί η αστική τάξη δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Ολοι, κατέληξε, συσπειρωμένοι και οργανωμένα πρέπει να ενισχύσουν την αγωνιστική αντίληψη του ΚΚΕ και τους συνδυασμούς που θα στηρίξει ώστε να είναι πιο μαζική και οργανωμένη η αντίσταση και πιο ισχυρή η αντεπίθεση στις δυνάμεις του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ