Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Αυλαία μιας νέας εποχής

Επίσημη πρεμιέρα του Ανγκελ Ιορντανέσκου σήμερα στο πρώτο παιχνίδι της Εθνικής ποδοσφαίρου για τα προκριματικά του EURO 2000

"Κυριακή κοντή γιορτή" έχει αποφανθεί ο λαός μας και άπαντες ευελπιστούν πως σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ (ΕΤ-1, 20.00) η ρήση θα επαληθευτεί. Η Εθνική ανδρών στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της για τα προκριματικά του EURO 2000 υποδέχεται τη Σλοβενία και φυσικά η νίκη αποτελεί μονόδρομο. Αφ' ενός γιατί το απόλυτο εντός έδρας κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για κάθε ομάδα που ονειρεύεται να δώσει το "παρών" στην τελική φάση. Αφ' ετέρου γιατί η σημερινή συνάντηση είναι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα η αυλαία μιας νέας εποχής.

Αυτό τουλάχιστον διακηρύσσουν οι διοικούντες, ελπίζουν οι φίλαθλοι και ως τώρα εγγυάται η παρουσία ενός καταξιωμένου εκλέκτορα. Η πρόσληψη του Ανγκελ Ιορντανέσκου δημιούργησε πολυεπίπεδες αντιθέσεις, κανείς όμως δεν αμφισβητεί την προπονητική αξία του. Από την πρώτη μέρα ξεκαθάρισε πως θα ναι το απόλυτο αφεντικό και ανάγκασε τους ιθύνοντες ν' ακολουθήσουν βήματα προόδου. Η οργάνωση είναι λέξη άγνωστη στη χώρα μας, άρα και στην ΕΠΟ. Ομως για όλα υπάρχει μια αρχή, η οποία φαίνεται πως έγινε. Το αν θα συνεχιστεί ή θα μείνει ατελής είναι θέμα των... ιστορικών. Πάντως τ' αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο, που από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει, αφού οι υποχρεώσεις "τρέχουν".

Ετσι το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών, που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον Ρουμάνο εκλέκτορα. Εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε πολύς χρόνος ώστε να γνωριστούν παίχτες και προπονητής, να "δέσει" η ομάδα. Παρ' όλα αυτά ο Ιορντανέσκου υπόσχεται: "Δεν μπορώ να εγγυηθώ θέαμα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα να κερδίσουμε. Επειτα έχουμε χρόνο ν' ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα".

Σκοπός του ομοσπονδιακού τεχνικού: "Αγωνιστική πειθαρχία, οργάνωση, ταχύτητα και δύναμη. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν δεν τα 'χεις αυτά δεν κάνεις τίποτα". Οι αλλαγές που στοχεύει να κάνει δεν αφορούν όμως μόνο το αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά και άλλους τομείς που βέβαια συντελούν στην καλύτερη εικόνα εντός τερέν. Π.χ. νοοτροπία, ψυχολογία κλπ.

Από τις προπονήσεις φαίνεται αλλά και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και οι διεθνείς από την πλευρά τους επισημαίνουν την ποιότητα της ομάδας μας και τη διάθεση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. "Πρέπει όλοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να εργαστούμε ο καθένας στον τομέα του, ώστε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να βρει το δρόμο που δύναται και του αξίζει" είναι η συνιστώσα των λεγομένων τους.

Στους "κυανόλευκους" υπήρξε μερική ανανέωση χωρίς, τουλάχιστον θεωρητικά προς το παρόν, αυτό να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο. Παίχτες όπως οι Μαυρογενίδης, Γκούμας που προήλθαν από την Ελπίδων έχουν δώσει δείγματα γραφής. Το ίδιο και επανεμφανιζόμενοι, όπως οι Τσάρτας, Μπορμπόκης κλπ. Η ομάδα δεν είναι απόλυτα έτοιμη, έχει όμως τη δυνατότητα σήμερα να πάρει τη νίκη και στη συνέχεια να βελτιωθεί.

ΕΠΟ, τεχνική ηγεσία και παίχτες ζητούν από τους φιλάθλους να γίνουν ο... 12ος παίχτης στην ομάδα. Ομως, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας: "Η βοήθεια απ' την εξέδρα πρέπει να κυμανθεί σε πλαίσια φίλαθλα. Ν' αποφευχθούν ακρότητες κάθε μορφής, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια των διεθνών. Μαζί με το ξεκίνημα μιας προσπάθειας για τις εθνικές ομάδες πρέπει να ξεκινήσει και η ανάλογη προσπάθεια να μην ξανατιμωρηθεί ποτέ η ομοσπονδία για τη συμπεριφορά των φιλάθλων".

Αναφορικά με το αγωνιστικό πρόσωπο ο Ανγκελ Ιορντανέσκου υποστήριξε πως για 1-2 θέσεις θ' αποφασίσει λίγο πριν το παιχνίδι. Από τα δεδομένα των προπονήσεων και του φιλικού πάντως, υπό σκέψη φαίνεται να 'ναι μόνο η χρησιμοποίηση από την αρχή του Μαυρογενίδη ή του Μπορμπόκη. Κατά τ άλλα μάλλον θα παραταχθούν οι Ατματσίδης, Κασάπης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Μάρκος, Μαχλάς, Νικολαϊδης.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ