Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Οι Βρετανοί υπέρ, ο Μπλερ κατά

Εάν στη Μεγάλη Βρετανία γινόταν δημοψήφισμα για την επιστροφή των Μαρμάρων, οι Βρετανοί σε ποσοστό παραπάνω από δύο προς ένα θα ψήφιζαν υπέρ.Αυτό διαπίστωσε πρόσφατη δημοσκόπηση του οργανισμού "Μόρι" για τη "Ρίσεντ Προντάκσιονς", ενόψει της νέας εκπομπής του Ουίλιαμ Στιούαρτ,ο οποίος υποστηρίζει την επιστροφή. Το 39% των ερωτηθέντων Βρετανών δήλωσε υπέρ, 15% κατά και το 18% δεν πήρε θέση. Την επιστροφή υποστήριξαν κυρίως γυναίκες, μεσήλικες και ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος, του οποίου το 57% των βουλευτών επιθυμεί την επιστροφή, παρότι η κυβέρνηση την αρνείται. Επίσης, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου - 47% έναντι 44% - τάχθηκε υπέρ της επιστροφής.

Εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι μόνο το 15% των ενήλικων Βρετανών έχει δει τα Μάρμαρα, ενώ το 52% των Βρετανών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση θεωρεί δίκαιο το ελληνικό αίτημα.

Ο στόχος της εκπομπής του Ο. Στιούαρτ είναι η στήριξη της επιστροφής των Μαρμάρων και η αποκάλυψη της ανακόλουθης στάσης του Εργατικού Κόμματος, που ως αντιπολίτευση στήριζε την επιστροφή και ως κυβέρνηση την αρνείται. Θυμίζουμε, ότι ήδη ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα απέσπασε 109 υπογραφές (κυρίων εργατικών βουλευτών), ενώ μια διακήρυξη στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφηκε το 1996 από 252 ευρωβουλευτές.

Ο Ε. Βενιζέλος σχετικά με τη δημοσκόπηση δήλωσε: "Η στερεότυπη άρνηση των βρετανικών κυβερνήσεων δεν έχει έρεισμα στη στάση της ίδιας της βρετανικής κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Η βρετανική κοινωνία αντιλαμβάνεται απλές ιστορικές αλήθειες και βασικές πολιτιστικές αναγκαιότητες" και ευχαρίστησε τον Ουίλιαμ Στιούαρτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ