Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία

Ποιο είναι το έργο του ΟΣΚ και τι έχουν "βάλει στο μάτι" οι μεγαλοκατασκευαστές

Η μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία και η ιδιωτικοποίησή του, αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, καθώς το σχολικό κτίριο επιδιώκεται να μετατραπεί σε εμπόρευμα, προς όφελος των ιδιωτών. Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, όπως δείχνει η δραστηριότητα και το έργο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ.

Ο Οργανισμός ασχολείται αποκλειστικά εδώ και 35 χρόνια με τη μελέτη και κατασκευή σχολείων. Σήμερα, μετά τη συγκρότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έχει σαν έργο τη μελέτη και κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική, τον εξοπλισμό των σχολείων πανελλαδικά (θρανία, βιβλιοθήκες κλπ.) και τη χρηματοδότηση και βοήθεια των Δήμων της περιφέρειας για τη μελέτη και κατασκευή σχολείων.

Στην τριετία '94-'96 ο ΟΣΚ κατασκεύασε συνολικά 3.901 αίθουσες, ενώ το '97 παρέδωσε για χρήση 575 αίθουσες διδασκαλίας και εκπόνησε 70 μελέτες για 922 αίθουσες.Η σημαντική προσφορά του ΟΣΚ έγκειται στο πολύ χαμηλό κόστος για την κατασκευή σχολείων, αλλά και ταυτόχρονα στην ποιότητά τους. Ορισμένα στοιχεία είναι ενδεικτικά, όπως ότι το κόστος κατασκευής απ' τον ΟΣΚ είναι 120 με 150 χιλιάδες δραχμές το τετραγωνικό μέτρο, όταν το κόστος κατασκευής από ιδιώτες ξεπερνά τις 250.000 δραχμές. Επίσης η αμοιβή για εκπόνηση μελέτης για 12θέσιο σχολείο στην "αγορά" κυμαίνεται στα 40-50 εκατ. δραχμές, όταν ο κάθε μηχανικός του ΟΣΚ - με μόνο την κανονική μισθοδοσία - εκπονεί τουλάχιστον 2 μελέτες το χρόνο. Επιπλέον οι δαπάνες μισθοδοσίας αποτελούν μόλις το 2,8% του συνολικού χρηματοδοτικού προγράμματος. Το '97 για παράδειγμα, με προϋπολογισμό 83,4 δισ. δρχ. η μισθοδοσία ήταν 2,3 δισ. δρχ., ενώ - σύμφωνα με εκτιμήσεις - αν το έργο υλοποιούνταν από ιδιώτες και με βάση τις αμοιβές που ισχύουν στα τεχνικά έργα θα απαιτούνταν 12 δισ. δρχ.

Το σχολικό κτίριο, δεν είναι οποιοδήποτε κτίριο, αλλά έχει άμεση σχέση και πρέπει να υπηρετεί τα κάθε φορά εκπαιδευτικά προγράμματα και ανάγκες. Ο ΟΣΚ και λόγω της πολύχρονης εμπειρίας, αλλά και κυρίως λόγω του δημόσιου χαρακτήρα και της εξάρτησης απ' το υπουργείο Παιδείας, μπορεί να το διασφαλίζει.

Εκείνο που έχει μπει στο στόχαστρο των ιδιωτών είναι το έργο που έχει να επιτελέσει, αφού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των διπλοβαρδιών στα σχολεία μόνο της Νομαρχίας Αθηνών εκτιμάται ότι χρειάζονται σήμερα επιπλέον 2.500 αίθουσες. Επίσης και τα ευρωπαϊκά προγράμματαΤαμείου Αποκατάστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κονδύλια απ' τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης του ΟΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ