Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στους ιδιώτες η σχολική στέγη!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται ΠΔ για τη μετατροπή του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρία. Το έδαφος προετοιμάζεται με διακοπές στη ροή της χρηματοδότησης προς τον ΟΣΚ, με αποτέλεσμα σχολεία - γιαπιά στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς

Από τη θύελλα της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων δεν ξέφυγε ούτε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων,που με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία που θα μπορεί να είναι και πολυμετοχική! Προετοιμάζοντας το έδαφος για την παράδοση και της σχολικής στέγης στα χέρια μεγαλοεργολάβων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίαςδιέκοψε για ένα διάστημα τη ροή κονδυλίων προς τον ΟΣΚ υποσκάπτοντας το έργο του.Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσουν να γίνουν καν αναγκαίες επισκευές και έτσι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, σε πολλές περιπτώσεις, με σχολεία - γιαπιά.

Το Νοέμβρη του '97 η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά ανακοινώνει την απόφασή της να εντάξει τον ΟΣΚ στον Ν.2414/96 και να τον μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρία, με το πρόσχημα της "ευελιξίας" στη λειτουργία του. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο τέλη Ιούλη προσυπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί και έστειλαν για έγκριση στο ΣτΕ, αποδεικνύει ότι ο κύριος στόχος είναι άλλος. Είναι κυρίως η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της μελέτης και κατασκευής σχολικών κτιρίων, το οποίο θα μετατοπιστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο λαό, είτε με τη μορφή των δημοτικών τελών, είτε με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης (να πληρώνουν δηλαδή οι ίδιοι οι γονείς). Το, δε, σημαντικό έργο του ΟΣΚ να το αναλάβουν προς ίδιον όφελος μεγάλες τεχνικές εταιρίες, που ήδη ετοιμάζονται γι' αυτό.

Ετσι, αν και στο άρθρο 6 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι η ΑΕ θα έχει μια μετοχή που θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, αυτό ακυρώνεται με το αμέσως επόμενο άρθρο. Στο άρθρο 7 ορίζεται συγκεκριμένα ότι: "Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, μπορεί να αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με έκδοση νέων μετοχών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος διάθεσής τους"!

Επειδή ο ΟΣΚ όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα δεν είχε έσοδα, η κυβέρνηση φροντίζει η νέα ανώνυμη εταιρία να έχει "προίκα" για τους επίδοξους μνηστήρες. Ολα τα οικόπεδα που ή απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο για την κατασκευή σχολείων ή δόθηκαν με δωρεές, πλέον θα αποτελούν περιουσία της ανώνυμης εταιρίας που θα μπορεί να τα πουλά ή να τα εκμισθώνει ελεύθερα (άρθρα 3, 5, 8)! Στο άρθρο 3 επίσης προβλέπεται ότι το ΔΣ της ΑΕ μπορεί να συστήνει θυγατρικές εταιρίες, να συμμετέχει σε άλλες επιχειρήσεις, να αναλαμβάνει εμπορική δραστηριότητα, να παρέχει πιστώσεις και δάνεια σε τρίτους, να προσλαμβάνει ειδικούς τεχνικούς συμβούλους... Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα (άρθρο 28, παρ. 3β) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμα και να διαλυθεί ο ΟΣΚ!

Προκειμένου να δικαιολογηθεί η μετατροπή σε ΑΕ και να γίνει βιώσιμη διευρύνεται με το Προεδρικό Διάταγμα το αντικείμενο και οι δραστηριότητες του ΟΣΚ, φτάνοντας στο σημείο να προβλέπεται ακόμα και η κατασκευή σχολικών κτιρίων στο εξωτερικό! Διεύρυνση που δεν είναι καν νόμιμη, καθώς κάτι τέτοιο απαιτείται να θεσπιστεί με νόμο. Ενα βασικό σημείο είναι ότι πλέον δε θα υπάρχει δημόσιο λογιστικό και πάρεδρος, που αποτελούσε ασφαλιστική δικλείδα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Σοβαρές είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό που χάνουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και οι συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικαίου, με τον όρο ότι οι θέσεις θα είναι μόνιμες και προσωποπαγείς. Αυτό όμως αντίκειται στο Σύνταγμα που ορίζει ότι η μονιμότητα χάνεται όταν πάψουν να υπάρχουν οι οργανικές θέσεις. Οι εργαζόμενοι που είναι συμβασιούχοι αφήνονται στην τύχη τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Οσο για τα ασφαλιστικά προβλήματα που δημιουργούνται από την αλλαγή της σχέσης εργασίας, παραπέμπονται για το... μίνι ασφαλιστικό.

Σκόπιμες κωλυσιεργίες

Οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ συνοδεύτηκαν από μείωση και μπλοκάρισμα των κονδυλίων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συνακόλουθα των δραστηριοτήτων του. Ο προϋπολογισμός του ΟΣΚ το '97 ήταν 83,4 δισ. δρχ., ενώ το '98 είναι 60 δισ. δραχμές. Τα χρήματα αυτά δίνονται σε τρεις δόσεις, στις 15 Ιούνη, 30 Αυγούστου και 30 Οκτώβρη. Ομως φέτος μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε η πρώτη δόση!

Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει πολύ η κατασκευή των 66 σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι η Ενωση Εργοληπτών να διαμαρτυρηθεί με επιστολή της και να απειλήσει ακόμα και με σταμάτημα των έργων.

Επίσης δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν ούτε οι επισκευές και συντηρήσεις σχολείων. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το πρόγραμμα ανακατασκευής της αυλής στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας,το οποίο χαρακτηρίστηκε σαν πιλοτικό πρόγραμμα απ' το '95. Το έργο αυτό καθυστέρησε και λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης και η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε το σχολικό συγκρότημα γιαπί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ