Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Εξέλιξη - κόλαφος για την κυβέρνηση

Το Γ' Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκτιμά ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία ο Οργανισμός και παραπέμπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο Ε' Τμήμα με διευρυμένη σύνθεση. Επιστρέφεται και το ΠΔ για τον ΟΔΔΥ

Το Γ Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εκτιμά - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι δεν μπορεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία και παραπέμπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης να συζητηθεί στο Ε Τμήμα του ΣτΕ με διευρυμένη σύνθεση. Πρόκειται για μια εξέλιξη - κόλαφο για την κυβέρνηση που επιδιώκει την παράδοση του ΟΣΚ στα χέρια μεγάλων τεχνικών εταιριών.

Στο σκεπτικό της απόφασης για παραπομπή επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι: Δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρία να εποπτεύει πανελλαδικά τη διαχείριση των χρημάτων για τη σχολική στέγη. Οι σκοποί της νέας ανώνυμης εταιρίας, όπως περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα, θα έπρεπε να έχουν νομοθετική κατοχύρωση, γιατί αλλιώς έρχονται σε αντίθεση με το νόμο 2240 περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, αναγνωρίζει ότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων του ΟΣΚ, καθώς καταργείται η δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα και η μονιμότητα.Μάλιστα ειδικά για την κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας που αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τους εργαζόμενους του ΟΣΚ, αλλά και των άλλων Οργανισμών που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, παραπέμπει για συζήτηση για όλες τις περιπτώσεις στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Την αντισυνταγματικότητα της μετατροπής του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, αλλά και τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, είχε επισημάνει ο Σύλλογος των Εργαζομένων σε σχετικό υπόμνημα που είχε αποστείλει στο ΣτΕ.

Να σημειώσουμε ότι στο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης καθορίζεται ότι η ανώνυμη εταιρία μπορεί να είναι ακόμα και πολυμετοχική! Προετοιμάζοντας το έδαφος για την παράδοση του ΟΣΚ σε μεγαλοεργολάβους, γίνεται διεύρυνση του αντικειμένου του, αναφέροντας ακόμα και ότι μπορεί να κτίζει σχολεία στο εξωτερικό. Επιπλέον, για να ξεπεραστεί το "εμπόδιο" του ότι ο ΟΣΚ δεν έχει δικά του έσοδα, προβλέπει πως τα οικόπεδα που είχαν απαλλοτριωθεί απ' το δημόσιο για να γίνουν σχολεία, αποτελούν περιουσία της ανώνυμης εταιρίας που μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, να τα πουλά, να τα νοικιάζει κλπ.

Στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε επίσης και το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) και συγκεκριμένα το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας στην οποία μετατρέπεται. Το Προεδρικό Διάταγμα αποφασίστηκε να επιστραφεί στην κυβέρνηση, καθώς στο άρθρο του σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δεν υπάρχει σαφής καθορισμός του.

Στο μεταξύ σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ προχωρούν σε νέα στάση εργασίας (9.30 πμ-10.30 πμ),στα πλαίσια της απόφασής τους για μπλοκάρισμα δημοπρασιών για την ανάληψη της κατασκευής σχολικών κτιρίων από εργολάβους. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για μορφές συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ