Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Τρίποντο ντόπινγκ...

Πιάστηκαν ντοπέ Φορντ, Αριγκμπάμπου, Ορτίθ. Τιμωρήθηκε μόνο ο παίκτης του ΠΑΟΚ για δύο μήνες

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις ξένοι μπασκετμπολίστες βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 7ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Πρόκειται για τον Αμερικανό του Σπόρτιγκ Αλφ. Φορντ, τον Γερμανό του Παπάγου Στ. Αριγκμπάμπου και τον Πορτορικανό με ισπανικό διαβατήριο του ΠΑΟΚ, Χ. Π. Ορτίθ. Οι δύο πρώτοι κρίθηκαν αθώοι από την ελληνική ομοσπονδία, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, αντιμετώπιζαν πρόβλημα υγείας και πριν υποβληθούν σε έλεγχο είχαν προσκομίσει ιατρική βεβαίωση για τη θεραπεία που ακολουθούσαν. Ο Φορντ, σύμφωνα με πληροφορίες, πάσχει από απλαστική αναιμία, η οποία πέρυσι τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων. Η θεραπευτική αγωγή του θεωρείται δεδομένη και κακώς σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους συνεχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Στο δείγμα του Αριγκμπάμπου ανιχνεύτηκε η ουσία Σαλμπουταμόλ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μπήκε έκτακτα στις 11 Αυγούστου σε ελληνικό νοσοκομείο και του χορηγήθηκε αναισθητικό σπρέι προκειμένου να υποβληθεί σε μικροεπέμβαση και το οποίο περιείχε τη συγκεκριμένη ουσία. Ιατρικοί κύκλοι πάντως υποστηρίζουν ότι κανένα αναισθητικό σπρέι δεν περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία χορηγείται για το άσθμα και βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στο αερολίν.

Ο Ορτίθ βρέθηκε να είναι ντοπαρισμένος στις 8 Αυγούστου, όπου σύμφωνα με τον ΠΑΟΚ πέρασε από αντιντόπινγκ έλεγχο, ώστε ο σύλλογος να καταθέσει τα απαραίτητα χαρτιά στην ΕΟΚ για την απόκτησή του, καθώς ο παίκτης θα έφευγε στη συνέχεια για την πατρίδα του. Αυτό σημαίνει ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος στη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 9 Αυγούστου. Η ουσία που ανιχνεύτηκε στα ούρα του είναι η Στανοζολόνι, η οποία θεωρείται το πιο ισχυρό αναβολικό. Με την ίδια ουσία είχε ντοπαριστεί ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, υποχρεώνοντας τη ΔΟΕ να αυξήσει την τιμωρία για τη συγκεκριμένη ουσία από δύο σε τέσσερα χρόνια. Η ΕΟΚ προφανώς αγνοεί τους κανονισμούς της ΔΟΕ και τιμώρησε τον παίκτη με δίμηνο αποκλεισμό. Θα περιμένουμε να δούμε την απόφαση της ΦΙΜΠΑ στην οποία η ΕΟΚ θα μεταβιβάσει το σχετικό φάκελο.

Οποια κι αν είναι η αλήθεια στις τρεις περιπτώσεις, το θέμα του ντόπινγκ στο επαγγελματικό μπάσκετ είναι αρκετά σοβαρό και καθημερινά θα μεγαλώνει αν ο ΕΣΑΚΕ δεν προχωρήσει πάραυτα στην καθιέρωση αντιντόπινγκ ελέγχου στους αγώνες του πρωταθλήματος.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ