Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο κόσμος του αθλητισμού στα ψηφοδέλτια του αγώνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η μάχη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καθώς απομένει μόνο μια βδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες και οι ψηφοφόροι κάνουν το καθήκον τους. Μια μάχη κρίσιμη πολιτικά για το μέλλον του τόπου αλλά και για τις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπ' αυτή την έννοια κρίσιμη και για το αθλητικό γίγνεσθαι, για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, το αντίθετο, που στους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες από το χώρο του αθλητισμού. Αθλητές, προπονητές, παράγοντες, πρόεδροι ερασιτεχνικών σωματείων, καθηγητές φυσικής αγωγής, με τη συμμετοχή τους φανερώνουν ότι οι συνδυασμοί αυτοί παλεύουν για τα πραγματικά συμφέροντα του αθλητισμού, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εποχή της ιδιωτικοποίησης, που όλα ξεπουλιούνται, οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στη λογική της άθλησης επί πληρωμή. Το δικαίωμα στον αθλητισμό το έχουν όλοι οι πολίτες και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Σε αυτό το θέμα κρίσιμος και αποφασιστικός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλωστε, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου σε πολλές περιοχές τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, πολλοί υποχρεώνονται να πληρώσουν προκειμένου να μπορέσουν να αθληθούν.

Με βάση το σκεπτικό ότι οι αθλητικοί χώροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν, όπως είναι φυσικό λοιπόν το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η δημιουργία καινούριων αθλητικών χώρων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα νααθληθούν όλοι οι πολίτες, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Εθνικού και υποψήφιος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Σαλπέα "Πειραιάς - Αναγέννηση", Τάκης Σαπουντζάκης, είναι κατηγορηματικός: "Η άθληση επί πληρωμή αποτελεί φραγμό τόσο για τη νεολαία όσο και γενικότερα για την εργατική τάξη. Το δικαίωμα στην άθληση δεν μπορεί να το αφαιρέσει κανένας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αλλωστε ο Παναγιώτης Σαλπέας ως πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Με δικές του πρωτοβουλίες δημιουργήθηκαν καινούριοι χώροι, αφού ως γνωστό ο Δήμος Πειραιά σε αυτό το ζήτημα ασφυκτιά. Παρ' όλα αυτά η προσπάθειά μας συνεχίζεται, αφού ακόμα και τώρα δεν είναι επαρκείς".

Η Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και υποψήφια δημοτικός σύμβουλοςμε το συνδυασμό "Χαλάνδρι - Δύναμη Ενότητας", ενός συνδυασμού που διαθέτει ουκ ολίγους ανθρώπους του αθλητισμού, μας δήλωσε σχετικά: "Ο αθλητισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει εμπόρευμα, αφού το δικαίωμα στην άθληση το έχουν όλοι. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχουν και οι επαρκείς χώροι, καθώς και τα επιστημονικά μέσα με τα οποία θα γίνει καλή και οργανωμένη δουλιά. Αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσει ο δήμος ώστε όλοι να μπορούν να αθλούνται. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί η υποδομή ώστε να αναπτυχθούν δυνατές ομάδες και γενικότερα ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έναν αθλητισμό υψηλών επιδόσεων. Εμείς θεωρούμε ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι το κύτταρο του αθλητισμού στην Ελλάδα γι' αυτό θα πρέπει να έχουν αμέριστη συμπαράσταση. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό".

Η αγωνιστική και διεκδικητική στάση του ΚΚΕ και στα θέματα του αθλητισμού αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους του αθλητισμού, που έχουν πυκνώσει τις γραμμές των ψηφοδελτίων που αυτό υποστηρίζει. Ας δούμε όμως μερικούς από τους ανθρώπους του αθλητισμού που είναι υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΑΘΗΝΑ: Θανάσης Μπεργελές, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού βόλεϊ, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, πρώην διεθνής παίκτης βόλεϊ του Παναθηναϊκού, πρώην προπονητής στη γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού, προπονητής σε κλιμάκια εθνικής ομάδας, Πέτρος Παπαγεωργίου, καθηγητής ΤΕΦΑΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αντώνης Κυριακίδης, αθλητικός παράγοντας ερασιτεχνικών σωματείων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Παναγιώτης Σαλπέας (υποψήφιος δήμαρχος), πρόεδρος ΕΠΣ Πειραιά, Βαγγέλης Περαματζής, πρόεδρος ΑΟ Φοίνικα, Τάκης Σαπουντζής, πρόεδρος ερασιτέχνη Εθνικού, Γεράσιμος Βούλας, πρόεδρος Πορφύρα, Μαριάννα Δημουλέα, αθλήτρια Πορφύρα, Γιώργος Λειβάδης, αθλητής Πορφύρα.

ΠΑΤΡΑ: Τάκης Πετρόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής μπάσκετ, Νίκος Μακρής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βόλεϊ.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Βασίλης Νικάκης, πρώην διεθνής διαιτητής ΦΙΦΑ, παρατηρητής διαιτησίας.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Γρηγόρης Γυφτόπουλος (υποψήφιος δήμαρχος), πρόεδρος Ατρομήτου Χαλανδρίου, Λούλα Καρατζά, μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, Σταύρος Τσίτουρας, αθλητής του άλματος επί κοντώ, χρυσός μεσογειονίκης και χρυσός βαλκανιονίκης, Γεωργίου Δημήτριος, πρόεδρος της ΑΕΧ Χαλανδρίου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης Ατρομήτου Χαλανδρίου, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, μέλος της διοίκησης του Απόλλωνα Χαλανδρίου, Παλαμίδας Παναγιώτης, ταμίας της ΑΕΧ Χαλανδρίου.

ΒΥΡΩΝΑΣ: Στέφανος Γεωργούτσος, μέλος της διοίκησης της ερασιτεχνικής Δόξας Βύρωνα, Νίκος Καλογερόπουλος, πρόεδρος της ομάδας χάντμπολ Νέας Ελβετίας, Γρηγόρης Πετρόπουλος, φυσικοθεραπευτής, πρώην αθλητής του μαραθωνίου, Πάρις Αδάμης, βαλκανιονίκης, πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Σωματείου Βύρωνα, μέλος της Επιτροπής μίνι ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, αναπληρωματικό μέλος της ΕΟΑ, Δημήτρης Δαρλαγιάννης, αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βύρωνα, Νίκος Τσεδόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Σκοποβολής, Δήμητρα Φέκα - Ζουρνάτζη, επίσημος κριτής κολύμβησης.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Αλεξάνδρα Θεοχάρη, τελειόφοιτη ΤΕΦΑΑ, αθλήτρια βόλεϊ,ΑΡΤΑ: Βασίλης Συγκούνας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής,

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Δημήτρης Μαντζουράτος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής ποδοσφαίρου.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ