Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόοδο "βλέπει" η Ολμπράιτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ιδιαίτερα αισιόδοξη και ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών της με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιος αξιωματούχους εμφανίστηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επρόκειτο να ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην περιοχή αργά χτες το βράδυ.

Η Ολμπράιτ, που είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε και με τους δύο ηγέτες ταυτοχρόνως, χθες το μεσημέρι, για περισσότερο από δύο ώρες, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Οπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στις 15 του τρέχοντος μήνα στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον τα επιμέρους σημεία μιας οριστικής συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Η Αμερικανίδα υπουργός συμπλήρωσε τις ανάλογες δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσες μέρες θα διαρκέσει η συνάντηση στην Ουάσινγκτον, καθώς "υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς επίλυση".

Παρά τη θερμή χειραψία με την Μαντλίν Ολμπράιτ, τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, στόχος της Αμερικανίδας υπουργού είναι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της ισλαμιστικής δράσης, πριν οι δύο ηγέτες μεταβούν στην Ουάσινγκτον. Για το λόγο αυτό, μετά την αναχώρηση της Ολμπράιτ, στην περιοχή θα παραμείνουν ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρτιν Ιντικ, οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ