Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H κυβέρνηση περηφανεύεται για το φορολογικό γιουρούσι

"Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού που δείχνει αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος κατά 28,9%, σε μια χρονιά που οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων κινήθηκαν μεταξύ 2% και 3%

H φορολογική λεηλασία στα πλατιά λαϊκά στρώματα αποδίδει καρπούς, καθώς ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους ξεπερνά κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (το 90% των οποίων είναι φορολογικά έσοδα και συγκεκριμένα άμεσοι και έμμεσοι φόροι) στο διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και δείχνουν ότι στο εννιάμηνο του 1998, στα ταμεία του κράτους μπήκαν 280 δισ. δραχμές περισσότερα από εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός, προκύπτει ότι το Σεπτέμβρη του 1998, συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 1997, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 23,32%. Ετσι, στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1998 συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1997, το ποσοστό αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 16,44%. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει θέσει φέτος στόχο να αυξηθούν (για ολόκληρο το έτος) τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (ετήσιος στόχος) κατά 10,74%, προκύπτει με σαφήνεια ότι οι εισπράξεις εσόδων από το κράτος πήγαν "πολύ καλά".

Στην αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού - στο εννιάμηνο του 1998 - συνέβαλαν:

  • Οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που αύξησαν τις εισπράξεις (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπά έσοδα) κατά 19,4%, ήτοι από 3.941,5 δισ. δραχμές πέρσι σε 4.727,5 δισ. δραχμές φέτος.
  • Οι εισπράξεις των τελωνείων (δασμοί και ΦΠΑ τελωνείων) αυξήθηκαν κατά 6,89% και διαμορφώθηκαν στο ποσό του 1.910,5 δισ. δραχμών από 1.787,5 δισ. δραχμές πέρσι.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί, πως η μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων των ΔΟΥ προήλθε από τη φορολογία εισοδήματος τρέχοντος έτους.Συγκεκριμένα, η αύξηση των εσόδων των ΔΟΥ προήλθε:

  • Από τις εισπράξεις φόρου εισοδήματος τρέχοντος έτους (δηλαδή του φόρου που πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και του φόρου που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους). Οι φόροι αυτοί αυξήθηκαν κατά 28,85% και από 1.662,4 δισ. δραχμές πέρσι διαμορφώθηκαν φέτος στα 2.142 δισ. δραχμές. Η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος (υπερπενταπλάσια του πληθωρισμού και σχεδόν δεκαπλάσια των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων), αποκαλύπτει το μέγεθος του φορομπηχτικού χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εφορίες, υλοποιώντας με συνέπεια τις κυβερνητικές διατάξεις και εντολές, έβαλαν φέτος ακόμη πιο βαθιά το χέρι τους στις τσέπες των εργαζομένων.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ (δηλαδή τον έμμεσο φόρο που πληρώνουν οι καταναλωτές και αποδίδουν ή πρέπει να αποδίδουν οι επιχειρήσεις στο κράτος), αυξήθηκαν κατά 14,82%.
  • Τα έσοδα υπολόγου συμψηφισμών παρουσίασαν αύξηση κατά 26,06%.

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα εξέλιξη των εσόδων (φορολογικών και άλλων) του τακτικού προϋπολογισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με γραπτή ανακοίνωση Τύπου, τη χαρακτηρίζει "πολύ θετική", καθώς το πλεόνασμα των 280 δισ. δραχμών δημιουργεί τις προϋποθέσεις να έχουμε στο τέλος του έτους και μικρότερα κρατικά ελλείμματα. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς δήλωσε αισιόδοξος, ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού 1998 θα είναι μικρότερο κατά 100 περίπου δισ. δραχμές σε σχέση με εκείνο που πρόβλεπε η κυβέρνηση πέρσι το φθινόπωρο όταν κατέθετε στη Βουλή το φετινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την πορεία των κρατικών εσόδων στο εννιάμηνο (που δείχνουν ότι πηγαίνουν "πολύ καλά" καθώς μέχρι στιγμής εισπράχτηκαν 280 δισ. δραχμές περισσότερα από εκείνα που προσδοκούσε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών) με στόχο να αντιστρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στο εννιάμηνο (δείχνουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού).

Αν όμως η μία όψη των στοιχείων για την "πολύ καλή πορεία των κρατικών εσόδων" είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν στο τέλος του έτους σε χαμηλότερο επίπεδο και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, η άλλη όψη είναι αυτή που δείχνει, σε μια περίοδο που τα λαϊκά εισοδήματα βρίσκονται στο "γύψο", ότιη κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακάθεκτη το μεγάλο φορολογικό γιουρούσι αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα του κράτους με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού και των μισθολογικών αυξήσεων.

Από τα στοιχεία για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στο εννιάμηνο του 1998, είναι φανερό ότι το ποσοστό αύξησης των φορολογικών - κυρίως - εσόδων που εισέπραξε το κράτος είναι υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού. Επίσης, σε σχέση με τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων - που φέτος καθηλώθηκαν γύρω στο 2% - τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων είναι μεγαλύτερα από έξι (6) μέχρι και... σχεδόν δέκα (10) φορές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ