Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Το σύστημα θρέφεται από τα ναρκωτικά

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη σύγχρονη μάστιγα και την αντιμετώπισή της

Την ουσία για τη μάστιγα των ναρκωτικών, που αποτελεί σύμφυτο φαινόμενο της καπιταλιστικής κοινωνίας, ανέλυσε σε παρέμβασή του, στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.

Στην αρχή της παρέμβασης σημείωσε:

"Για να μιλήσουμε επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά για μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του αιώνα μας, τα ναρκωτικά, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να αποφασίσουμε να αποσύρουμε τη ναρκωτική παλάμη της υποκρισίας, των ευχολογίων, του εξωραϊσμού και της συγκάλυψης από το στόμα της τραγικής αλήθειας. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να επιλύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών, όχι μόνο γιατί είναι σύμφυτο της ύπαρξής του, αλλά κυρίως γιατί εξυπηρετείται και θρέφεται από αυτό. Ναρκώνει συνειδήσεις, αντιδράσεις, αντιστάσεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των νέων. Η "φυγή" δίνει ζωή στο κατεστημένο και αποτελεί την καλύτερη δικλείδα εξασφάλισης της αδιατάραχτης και εύρυθμής λειτουργίας των αγορών του. Ας μη γελιόμαστε, εκτός όλων των άλλων στη ναρκαγορά διακινούνται τεράστια ποσά, στηρίζονται κυβερνήσεις και "ρυθμίζονται" αγορές".

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα ψευτοδιλήμματα που δημιουργιούνται γύρω από τα ναρκωτικά και στην υποκρισία, με την οποία το σύστημα το "αντιμετωπίζει" το φαινόμενο αυτό. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

"Είναι αποπροσανατολιστικά, επικίνδυνα και ψεύτικα τα διλήμματα του τύπου ποινικοποίηση - αποποινικοποίηση, "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά. Γιατί η πραγματικότητα είναι πάντα σκληρή και για τους χρήστες και για την κοινωνία, οι οποίοι καλούνται πάντα να πληρώσουν το υψηλό τίμημα. Χιλιάδες, νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση ναρκωτικών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και την υπόστασή τους και γίνονται έρμαια της δόσης - πανάκειας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Και αυτά τα προβλήματα είναι ο πρώτος, ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών και υπεύθυνοι αυτοί που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη δημιουργία τους, αυτοί που χύνουν κατόπιν κροκοδείλια δάκρυα για την έκταση του προβλήματος και για τις δυσκολίες αντιμετώπισής του. Οι πολιτικές που δημιουργούν τις συνθήκες επαγγελματικής, κοινωνικής, συναισθηματικής ανασφάλειας και περιθωριοποίησης, που έχουν αλώσει αξίες και έχουν δημιουργήσει παρακμιακές κοινωνίες. Τις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες, για τις οποίες είστε τόσο περήφανοι, εντείνοντας κάθε μέρα τα κύρια χαρακτηριστικά τους: το κυνήγι του κέρδους, την κυριαρχία των νόμων της ζούγκλας της αγοράς, την απαξίωση του ανθρώπου και τη θεοποίηση του χρήματος. Ενα σύστημα που είναι ανίκανο να δημιουργήσει επίγειους και πραγματικούς παραδείσους και ωθεί τον άνθρωπο στην εξαθλίωση, στην ατομική και κοινωνική απομόνωση και την αναζήτηση ψεύτικων διεξόδων και παραδείσων".

Καταλήγοντας ο Β. Εφραιμίδης με έμφαση υπογράμμισε:

"Δεν μπορούμε όμως να μένουμε αδιάφοροι και άπραγοι μπροστά σ' αυτή τη γάγγραινα, ούτε στην αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα πολιτικών. Πρέπει να χτυπηθεί το μεγάλο οργανωμένο έγκλημα, να αποκαλυφθούν οι διασυνδέσεις των διαφόρων μορφών εξουσίας που παρέχουν στο κατ' όνομα λαθρεμπόριο ναρκωτικών όλη την απαραίτητη προστασία για τη διακίνηση και το "ξέπλυμα" των τεράστιων βρώμικων ποσών που διακινεί.

Η ουσιαστικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο αγώνας για τη διαμόρφωση μιας άλλης κοινωνίας, με κέντρο τον άνθρωπο, όπου οι αξίες και τα όνειρά του δε θα υπόκεινται στις διακυμάνσεις και τις κρίσεις των κεφαλαιαγορών. Είναι οι κοινωνίες ένταξης, συμμετοχής, σεβασμού της προσωπικότητας και δημιουργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ