Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΤΤΑΛΕΙΑΣ
Χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Αυτή τη φορά η συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αττάλεια το προσεχές διήμερο, δε συνοδεύεται από μεγάλες προσδοκίες.

Τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δε φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στην Αττάλεια, καθώς στην περιοχή είναι ορατοί οι"καπνοί" από το Κόσσοβο και την τουρκο - συριακή μεθόριο. Αυτές οι δυο ανοιχτές εστίες κρίσης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες και να επισκιάσουν, τελικά, τις εργασίες της Συνόδου.

Τα ελληνοτουρκικά, προφανώς, έχουν και έναν ακόμη λόγο για να βρεθούν σε δεύτερο πλάνο στην Αττάλεια: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο Κυριακές των δημοτικών εκλογών, περίοδος διόλου ευνοϊκή για "γενναίες" κινήσεις στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τη δυσκολία αυτή του Κ. Σημίτη, προφανώς την έχουν εκτιμήσει στην Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στην αγγλόφωνη Turkish Daily News, η οποία από τους "άσπονδους φίλους της" χαρακτηρίζεται ως "όργανο του τουρκικού ΥΠΕΞ", θεώρησε σκόπιμο να σηκώσει τους τόνους και να κατηγορήσει την Ελλάδα για άρνηση διαλόγου, για υπονόμευση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αγκυρας και για υπόθαλψη της τρομοκρατίας...

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την κάμψη των ελληνικών αντιρρήσεων για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με καλές προθέσεις.

"Προσπαθούν να πείσουν την Ελλάδα να άρει τα εμπόδια", λέει ο Ι. Τζεμ και συνεχίζει ότι "αναπτύσσουν μια νέα στρατηγική στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά για την ενεργοποίηση αυτής της στρατηγικής πρέπει να υπάρξει κάποια υλική υποστήριξη. Τα χρηματικά ποσά δεν είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να διατεθούν. Η ΕΕ έχει δυσκολίες για να εξεύρει αυτή την υλική υποστήριξη".

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι "η Ελλάδα συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στα φιλικά μας αιτήματα και ενθαρρύνει τρομοκρατικές ενέργειες", και σημείωσε ότι "έχουμε, ωστόσο, κατορθώσει να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τις αντιτουρκικές πολιτικές της Ελλάδας".

Μ' αυτές τις δηλώσεις, λοιπόν, γίνεται η "υποδοχή" του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αττάλεια, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις πως στο επικείμενο "τετ α τετ" των δύο πρωθυπουργών δεν είναι δυνατό να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Από τις δηλώσεις αυτές επίσης, σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωτικών κύκλων, συνάγεται πως η Αγκυρα ως οικοδεσπότης της Συνόδου θα επιχειρήσει να"περάσει" την άποψή της περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας από τη Συρία, με την οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου, και θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει μια "καταδικαστική" δήλωση για τη στάση της Δαμασκού. Ανάλογη στάση, αναμένεται από την Αγκυρα και απέναντι στο Βελιγράδι, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η τουρκική διπλωματία θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ήδη ασφυκτική πίεση που δέχεται η Γιουγκοσλαβία από την αμερικανονατοϊκή συμμαχία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο ρόλος της Ελλάδας και του πρωθυπουργού στην επικείμενη Σύνοδο θα εξαντληθεί στην αναζήτηση "ισορροπιών" προκειμένου να μην υπονομευτεί ο "θεσμός" της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, στον οποίο η Αθήνα έχει επενδύσει αρκετά.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ