Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρατημένη αισιοδοξία λίγο πριν τη σύνοδο της Ουάσινγκτον

Εντονες πιέσεις δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, που απειλούν να "ρίξουν" την κυβέρνηση αν γίνουν υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Πολύωρη συνάντηση με τους υπουργούς του είχε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μια ημέρα πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον, όπου αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου οφείλει να αντιμετωπίσει και τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, οι οποίοι τον απειλούν με αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Περισσότερο από επτά ώρες συνομιλούσε με το Υπουργικό του Συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προετοιμάζοντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που πρόκειται να έχει στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Οι υπουργοί, που προέρχονται από το ακροδεξιό "Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα", που εκφράζει κατά κύριο λόγο τους εποίκους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι ως προϋπόθεση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, οι βουλευτές του "Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος", σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Μορ Γιοσέφ, ζήτησαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απαιτήσει την οριστικοποίηση του τελικού ποσοστού αποχώρησης του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη και παράλληλα να επιτύχει την απάλειψη από την Παλαιστινιακή Χάρτα των άρθρων που αναφέρονται στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

Πιέσεις, όμως, στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ασκεί και το συγκυβερνών κόμμα"Γη του Ισραηλινού Μετώπου", το οποίο έχει 11 βουλευτές, και προειδοποίησε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την ισραηλινή κυβέρνηση σε περίπτωση που συμφωνηθεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Ανάλογες απόψεις - προειδοποιήσεις εξέφρασαν ακόμη και βουλευτές του κόμματος "Λικούντ" του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ο Ούζι Λαντάου και ο Μπένι Μεγκίν.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται από την πλευρά τους και οι Παλαιστίνιοι. Ο Γιάσερ Αραφάτ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα γεφυρωθούν κατά τη σύνοδο της Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπουρντενέχ υπογράμμισε ότι "η σύνοδος της Ουάσινγκτον είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής, καθώς σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς".

Οπως έγινε γνωστό ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τους δύο άνδρες, ζητώντας τους να καταλήξουν σε προτάσεις και θέσεις τέτοιες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην επίτευξη συμφωνίας. Οι Νετανιάχου και Αραφάτ αναμένεται να φθάσουν, αργά το βράδυ σήμερα, στην Ουάσινγκτον, όπου την Πέμπτη αρχίζει η σύνοδος κορυφής, την οποία συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ