Κυριακή 18 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΓΙΑΣ
"Νέα φαινόμενα", αρχαία προϊόντα

Η ανακάλυψη των "νέων φαινομένων" της πολιτικής ζωής, όπως αυτά αναδείχτηκαν από τις δημοτικές εκλογές, αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα των έγκυρων αναλυτών και των "φιλόξενων" ΜΜΕ. Πρόκειται για μια ακόμα συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει πολλαπλούς στόχους: Πρώτον, να ευνουχιστεί και εξουδετερωθεί το μήνυμα καταδίκης και αποδοκιμασίας της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μην επηρεαστεί η κυβέρνηση Σημίτη στην πιο σκληρή εφαρμογή της. Δεύτερον, να αναδειχτούν ορισμένες "προσωπικότητες" πέρα από τα όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να πλασαριστούν ως πρότυπα για γενική χρήση και να προωθηθούν στο γενικότερο "πολιτικό στερέωμα" ως οι εφεδρείες του συστήματος.

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές τα νέα φαινόμενα, κατά τους αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού, είναι κυρίως ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Σπ. Βούγιας.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί συνιστούν "φαινόμενο", η απάντηση είναι στερεότυπη: "Πέτυχαν να διεισδύσουν σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους από αυτούς που επίσημα τους στήριζαν στις εκλογές".

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση και όλα παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον. Κι όμως τα πράγματα είναι απλά. Και τα δύο "φαινόμενα" έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: Την απλόχερη στήριξη ισχυρών οικονομικών κύκλων. Τη συστηματική καλλιέργεια "εικόνας", με τη βοήθεια των πρόθυμων ΜΜΕ. Τη στοχοπροσήλωσή τους στις φιλελεύθερες ιδέες αλλά δήθεν με "ανθρώπινο πρόσωπο". Την "υπερκομματικότητά" τους και την αποφυγή κομματικών δεσμεύσεων, αλλά, ταυτόχρονα, εκλιπαρούν για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των κομμάτων. Το "σύγχρονο" στιλ στην προβολή των συντηρητικών ιδεών τους, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ψεύτικο προσωπείο και μια ξύλινη γλώσσα.

Το "φαινόμενο" Βούγια

Αξίζει να δούμε πώς οι ίδιοι αυτοπροβάλλονται και φιλοτεχνούν το προσωπείο τους "προς τα έξω".

Ο Σπ. Βούγιας, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι είχε τη στήριξη ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Ευθυμιάδης, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπουτάρης, κ.ά.

Τι απαντά ο ίδιος για τις εξαρτήσεις από επιχειρηματίες που τον στήριξαν: Αντιγράφουμε από συνέντευξή του στην "Εξουσία": "Οι επιχειρηματίες της πόλης, ειδικά της Θεσσαλονίκης, που βάλλεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, μαζί με τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, αποτέλεσαν τη μεγάλη μας δύναμη"!

Τι σημαίνει για σας η επόμενη μέρα, είναι η άλλη ερώτηση; "Πρέπει να ανταποκριθώ στις επικοινωνιακές ανάγκες. Να μιλήσω σε ραδιόφωνα, να δώσω συνεντεύξεις, να εμφανιστώ στην τηλεόραση"...

"Αν είχαμε δύο βδομάδες ακόμα, με τη δύναμη που μας έδωσε η τηλεόραση αλλά και η συνύπαρξη στο "καφέ Σαντέ", θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο β' γύρο"! Σημειώνεται ότι το "καφέ Σαντέ" ήταν το μπαράκι - εκλογικό κέντρο του Βούγια, όπου σύχναζαν "λαμπρά ονόματα της οικονομικής και πνευματικής ζωής της πόλης".

Τι λέει για τη σύγκριση με τον Αβραμόπουλο: "Εδώ στη Θεσσαλονίκη δε μας αρέσει να μας ετεροκαθορίζουν με άλλα πρότυπα της Αθήνας ή άλλων πόλεων". Αλλο. "Είμαι ο Σπύρος Βούγιας, απλά με φιλοδοξία να είμαι ο δήμαρχος στην επόμενη τετραετία" (!). Αλλο. "Δέχτηκα τηλέφωνο από τον κ. Αβραμόπουλο. Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, ένα μετρ στις δημόσιες σχέσεις". Αλλο. "Δε στέκομαι αρνητικά στον κ. Αβραμόπουλο, αλλά εδώ είναι άλλο πράγμα... Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας... Εδώ είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο πόλεις και τις δύο νοοτροπίες". Αυτό το τελευταίο έχει τη σημασία του, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την άνοδό του στην "ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση με την Αθήνα"!

Το πιο ωραίο είναι αυτό που είπε για την υποστήριξή του από τον ΣΥΝ, μετά βέβαια τον πρώτο γύρο: "Ευτυχώς που είχα το δικό μου μηχανισμό, τη γραμματέα μου, ένα συνεργάτη για όλες τις δουλιές και φυσικά τους εθελοντές και τους ανθρώπους του συνδυασμού. Οχι, αυτό το ποσοστό δεν το χαρίζω σε κανένα κόμμα, είναι των πολιτών της Θεσσαλονίκης" (!).

Χαρακτηριστικό, ακόμα, του ήθους, αλλά και των μακροπρόθεσμων στόχων του είναι η δήλωσή του (στα "Νέα") ότι "δεν έχει πρόβλημα να γίνει δήμαρχος με την υποστήριξη και του ΠΑΣΟΚ ή άλλου κόμματος" (!).

Είστε Ηρακλής; "Ναι, αλλά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις επιτυχίες του ΠΑΟΚ και του Αρη στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο"! Το ενδιαφέρον είναι για πόσο ακόμα θα συνεχίζει να κοροϊδεύει τους Θεσσαλονικείς...

Το "πρότυπο"

Για το "φαινόμενο" Αβραμόπουλου δε χρειάζεται να σημειωθούν πολλά. Αλλωστε, όσοι θέλουν να δουν πέρα από την "εικόνα", είχαν την ευκαιρία και στην προεκλογική περίοδο να διαπιστώσουν τι κρύβεται πίσω της.

Αρκεί να αναφέρουμε πώς περιγράφει το "φαινόμενο" του δημάρχου Αθηναίων η "Καθημερινή": "Πρόκειται για μια χαρισματική προσωπικότητα που μπορεί να διευρύνει την προσωπική του απήχηση πέραν της παρατάξεώς του από την οποία προέρχεται, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην εικόνα που περνάει μέσα από τα μέσα ενημέρωσης". Ακόμα, "έχει αποφύγει συνειδητά να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, γιατί αυτό προκαλεί μοιραία συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις". Δεν είναι καθόλου τυχαία η ενέργειά του το βράδυ των εκλογών να χρησιμοποιήσει δικό του συνεργείο για να αναμεταδώσει το μήνυμα στα τηλεοπτικά κανάλια (!). Χαρακτηριστική του κατασκευασμένου μύθου είναι και η δήλωσή του ότι "εμένα θα με κρίνει πάντα η κοινή γνώμη - σ.σ. η επιλογή του όρου δεν είναι καθόλου τυχαία - από την οποία προέρχομαι" (!). Με λίγα λόγια, τα φαινόμενα τύπου Αβραμόπουλου - Βούγια δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόντα του ίδιου του συστήματος που ρίχνει στη μάχη όλες τις εφεδρείες του για να υποβοηθήσει τη διαιώνιση του πολιτικού συστήματος που τρίζει επικίνδυνα. Το "τέλος εποχής" τους θα σημάνει πολύ πιο γρήγορα όσο το λαϊκό κίνημα τους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους και τους τραβάει την "εκτυφλωτική" μάσκα τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ