Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941 - '44 - ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΓΚΕΣΤΑΠΟ
"Μόνο μυρίζοντας γιασεμί"

Πλατεία Κοραή. Οι Νεοέλληνες των Αθηνών τη διασχίζουν καθημερινά, περιμένουν στα φανάρια, διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους στις παρακείμενες τράπεζες, ακούνε το θόρυβο των μηχανημάτων του Μετρό, αλλά τον έχουν συνηθίσει, περπατούν σκυμμένοι και βιαστικοί, μοιάζουν σαν να ήρθαν από το πουθενά, δίχως παρελθόν, μα και το παρόν δείχνει άδειο. Οι συνδετικοί ιστοί, μάλλον έχουν αδυνατίσει. Γνωρίζει, άραγε, κανείς πως σε κάθε βήμα βρίσκεται ένα κομμάτι ιστορίας που περιμένει να γίνει μνήμη; Μήπως η μνήμη είναι επικίνδυνη;

Σε αυτό το πολυσύχναστο πέρασμα, ακριβώς κάτω από το βιαστικό μας και απρόσεκτο βηματισμό, έχει διατηρηθεί μια από τις αιτίες που η σημερινή Ελλάδα είναι "ελεύθερη", όσο μπορεί. Αξίζει να κάνουμε μια στάση, ολίγων λεπτών καθυστέρηση, στην οδό Κοραή, στα υπόγεια της Εθνικής Ασφαλιστικής που σήμερα ονομάζονται "Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941 - '44",έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Πίσω από αυτόν το τίτλο υπάρχουν τα κρατητήρια της Γκεστάπο,η γνωστή Κομαντατούρ, αργότερα τα γραφεία του ΕΑΜ και μετά "αι Ηλεκτρικαί Εταιρίαι Μεταφορών και Διανομής".Εκεί το 1991 έκανε "στάση" η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού,ύστερα από αίτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της, προκειμένου ο χώρος να συντηρηθεί και να παραδοθεί στο κοινό. Γι' αυτό το σκοπό συγκροτήθηκε επιτροπή για το έργο και επί ένα χρόνο εγκαταστάθηκε συνεργείο συντηρητών του ΥΠΠΟ και των απόφοιτων του Τμήματος Συντήρησης του ΤΕΙ Αθηνών, υπό την επίβλεψη του τότε τμηματάρχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και τώρα προϊστάμενου της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Νίκου Μίνου.

Σε αυτή τη θέση το 1894 υπήρχε η οικία Ρόζελς και εκεί στεγάστηκε μέχρι το 1934 η Εθνική Ασφαλιστική. Εκείνη τη χρονιά άρχισε η ανοικοδόμηση του κτιρίου που ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Κριεζής (καθηγητής του ΕΜΠ) και Αναστάσιος Μεταξάς για λογαριασμό της ίδιας εταιρίας. Το κτίριο που ανεγέρθηκε ήταν πρότυπο για την εποχή: αντιαεροπορικά καταφύγια, ανελκυστήρες, κεντρική θέρμανση, αεροστεγείς μεταλλικές πόρτες ειδικών προδιαγραφών για προστασία από τοξικά αέρια που παραγγέλθηκαν στη Γερμανία κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ