Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το θηρίο έγινε αρνάκι;

Για τρίτη φορά ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στα ρινγκ

Σαν... θηρίο σε κλουβί ήταν μέχρι την περασμένη Δευτέρα ο κορυφαίος για πολλούς πυγμάχος όλων των εποχών. Ο λόγος για τον σκληρό Μάικλ Τάισον. Η αθλητική επιτροπή της Νεβάδα του επέτρεψε και πάλι να παίξει μποξ, με μάνατζερ αυτή τη φορά τον Μάτζικ Τζόνσον.

"Φίλε δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευτυχισμένος είμαι. Επιτέλους νίκησα τον εφιάλτη", ήταν τα πρώτα λόγια του "Iroh Mike". Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως προήλθε από τους ανθρώπους - θρύλους που τον υποστήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Μοχάμεντ Αλι στάθηκαν στο πλευρό του σαν πραγματικά αδέλφια.

"Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να είσαι ο Μάικ Τάισον. Να είσαι ο εαυτός σου και να μην υποκρίνεσαι", είπε στα μέλη της επιτροπής. "Δε θέλω να ξεφτιλιστώ ακόμη περισσότερο. Ζητάω έλεος για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο".

Υποσχέθηκε να βάλει μια σειρά στη ζωή του. Η βραδιά όμως της 12ης Οκτώβρη επιφύλασσε και άλλες εκπλήξεις. Νέος μάνατζερ του Τάισον θα είναι όχι ο "κομπιναδόρος" Ντον Κινγκ, αλλά ο Μάτζικ Τζόνσον! "Υπόσχομαι ότι με τον Μάικ θα γίνουμε κολλητοί", δήλωσε ο "λιμνάνθρωπος", ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση (το παραδέχτηκαν άλλωστε και τα μέλη της επιτροπής).

Την περασμένη φορά που η επιτροπή συζήτησε την αίτηση του Τάισον, πριν από ένα μήνα, αποφασίστηκε πως ο 32χρονος τσάμπιον έπρεπε να εξεταστεί από ψυχίατρο. Ο επικεφαλής γιατρός Ρόναλντ Σχούτεν κατέθεσε ότι ο Τάισον είναι ένα άτομο με πολύπλοκο χαραχτήρα, που πολλές φορές δείχνει πιο αδύναμος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Πρότεινε μάλιστα να παρακολουθείται τακτικά από ψυχίατρο ώστε να ελέγχει το θυμό του. Παρ' όλα αυτά, ο Σχούτεν θεωρεί πως ο Μάικλ δε θα ξαναχάσει τον έλεγχο πάνω στο ρινγκ: "Οταν του πήραν την άδεια έχασε τα πάντα. Προσπάθησε όμως πολύ, άλλαξε και πιστεύω ότι είναι ικανός να ξαναπαλέψει" είπε ο ντόκτορ.

Αυτή τη φορά το σκηνικό είχε αλλάξει. Το ζεύγος Τάισον, ο δικηγόρος Τζιμ Τζίμερσον και οι Μάτζικ και Μοχάμεντ Αλι στάθηκαν απέναντι από την επιτροπή. "Ο άντρας μου είναι έξυπνος, ευγενικός, αστείος και έχει χρυσή καρδιά", τόνισε η γυναίκα του Μόνικα. Οταν πήρε το λόγο ο Αλι όλοι έμειναν άναυδοι: "Εχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου που μου κόστισαν ακριβά. Αφήστε αυτό τον νεαρό να επιστρέψει. Δώστε του μια ευκαιρία να αποδείξει ποιος είναι μέσα στα ρινγκ", για να συμπληρώσει ο Τάισον: "Μπορεί κάποιες φορές να βρίζω ή να θυμίζω αλήτη του Μπρούκλιν. Αυτός είμαι, τι να κάνουμε; Πάντως ούτε ψυχοπαθής είμαι, ούτε δολοφόνος. Θέλω απλώς να ζήσω μια φυσιολογική ζωή".

Στο τέλος η επιτροπή ξέχασε το κομμένο αυτί του Χόλιφιλντ του Ιούνη του '97 και έβγαλε το αποτέλεσμα που ικανοποίησε όλους τους λάτρεις του αθλήματος.

Τώρα ο Μάικλ Τάισον πρέπει να πολεμήσει τους δικούς του δαίμονες και να βγει νικητής...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ