Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με "όχημα" τις ενοποιήσεις...

Στη συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων και στο χτύπημα των κατώτατων ορίων σύνταξης, στοχεύει η κυβέρνηση με τον τρόπο που προωθεί την ενοποίηση ταμείων δημοσίων υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων διά του "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, γίνονται για την κυβέρνηση ένα "πρώτης τάξης" πρόσχημα, προκειμένου να περάσει μια σειρά αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Αυτό αποκαλύπτουν οι ενοποιήσεις Ταμείων, που προωθούνται με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, των οποίων τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το χτύπημα των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των κατώτατων ορίων κύριας σύνταξης.Ετσι, με το "μίνι" ασφαλιστικό - το οποίο αναμένεται μέσα στη βδομάδα να δοθεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για γνωμοδότηση - μπαίνουν οι βάσεις για το γενικό σάρωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που θα ακολουθήσει με το μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τμήμα του "μίνι" ασφαλιστικού, αποτελεί το προσχέδιο νόμου για την ενοποίηση 12 Ταμείων Αρωγής δημοσίων υπαλλήλων,που πριν λίγες μέρες δόθηκε στην ΑΔΕΔΥ.Με αυτό προωθείται δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο, αφού προβλέπει ότι η ανώτερη επικουρική σύνταξη θα είναι στο 20% της κύριας σύνταξης.Ετσι, για τα παραπάνω Ταμεία επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 54 του αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ 2084/'92. Και αυτό, ελάχιστους μήνες μετά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία υποτίθεται "πάγωνε" το συγκεκριμένο άρθρο. Η ρύθμιση αυτή προοιωνίζεται ανάλογο χτύπημα των επικουρικών συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Η πραγματική διάσταση της μείωσης, αποκαλύπτεται απ' το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ταμείων Αρωγής που ενοποιούνται στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων,χορηγούν ποσοστό επικουρικής σύνταξης πάνω απ' το 20% και μέχρι 40% της κύριας σύνταξης. Ομως ούτε και αυτό το 20% διασφαλίζεται, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας με μια απλή υπουργική απόφαση και μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης, να αλλάζει τα πάντα. Να καθορίζει ανώτερο ποσοστό σύνταξης, ενιαίο ποσοστό, κατώτατα όρια και ποσά συντάξεων!

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το προσχέδιο νόμου για την ενοποίηση των ταμείων των αυτοαπασχολουμένων - ΤΕΒΕ, ΤΣΑ (αυτοκινητιστές) και ΤΑΕ (εμπόρων) - με το οποίο μειώνονται οι κατώτερες συντάξεις για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε αυτά.Συγκεκριμένα ορίζεται ότι για όλους τους ασφαλισμένους του νέου Ταμείου που δημιουργείται - επονομαζόμενου Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών - θα ισχύουν οι κατώτερες συντάξεις του ΤΕΒΕ. Ετσι, μειώνονται οι κατώτερες συντάξεις των εμπόρων που είναι πολύ μεγαλύτερες του ΤΕΒΕ. Αν η μείωση είναι αυτόματη, η αύξηση των κατώτερων συντάξεων των αυτοκινητιστών που είναι μικρότερες του ΤΕΒΕ θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2002. Και εδώ τα πάντα, προϋποθέσεις ασφάλισης, ασφαλιστικές κατηγορίες, τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, κανονισμός λειτουργίας του νέου Ταμείου, κλπ. αφήνονται να ρυθμιστούν με προεδρικά διατάγματα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα οι ταξικές δυνάμεις δεν είναι αντίθετο με τις ενοποιήσεις Ταμείων, αρκεί αυτές να γίνουν με όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο έχει θέσει, όπως:

α. Να γίνονται ύστερα από επιστημονική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι είναι επωφελείς για ασφαλισμένους και συνταξιούχους και δε γίνονται για να "τακτοποιηθούν" απλά κάποια χρεοκοπημένα Ταμεία.

β. Να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με τη διαφύλαξη των δίκαιων κατακτήσεών τους.

γ. Τα όποια οικονομικά βάρη προκύπτουν να τα αναλαμβάνει το κράτος, το οποίο έχει και την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Κύριος σκοπός των ενοποιήσεων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών Ταμείων, με ευρύτερη οικονομική βάση, που θα επέτρεπε τον καλύτερο συσχετισμό εσόδων - εξόδων.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ