Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Εξω πάμε καλά

Ολυμπιακός, ΠΑΟ και Πανιώνιος άξιοι πρεσβευτές του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη

Κάποτε ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς. Τώρα μπορούμε να μιλάμε με περηφάνια για τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, αλλά και ο Πανιώνιος είναι οι τρεις εκπρόσωποί μας στη Γηραιά Ηπειρο και κατά γενική ομολογία τα πάνε μια χαρά. Ας δούμε αναλυτικά τι έχουν επιδείξει ως τώρα οι τρεις... καμπαλέρος.

Ο Ολυμπιακός αναμφισβήτητα είναι αυτός που έχει πάρει πάνω του τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας, όχι άδικα. Το συγκρότημα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ώριμο όσο ποτέ, φιγουράρει στην κορυφή του ομίλου με δυο νίκες και μια ισοπαλία και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση της επόμενης φάσης. Ο Μπάγεβιτς έχει δώσει στην ομάδα μια ξεχωριστή ομοιογένεια. Το 3-5-2 είναι το αγαπημένο σύστημα του Ντούσκο όμως ουσιαστικά το μεγάλο όπλο των ερυθρολεύκων είναι ο πλουραλισμός στη σύνθεση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός έχει δυο ισάξιες ενδεκάδες. Και δεν έχουν άδικο. Οι αλλαγές από ματς σε ματς είναι αρκετές όμως τα αποτελέσματα πάντα θετικά. Στον πρώτο αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ το συγκρότημα του Πειραιά στάθηκε τυχερό, αφού μέσα σε λίγα λεπτά έκανε το 2-0, 2-2 σε μια γερή έδρα όπως το "Ντας Αντας" στο Πόρτο. Αυτό ήταν. Οι ερυθρόλευκοι πήραν... φόρα, κέρδισαν μάλλον εύκολα την Κροάσια στο Ολυμπιακό στάδιο 2-0 και στα... δύσκολα, κόντρα στον περίφημο Αγιαξ, οι Πειραιώτες όχι απλά έδειξαν χαραχτήρα νικώντας 1-0, αλλά μάλλον θα πρέπει να είναι χαρούμενοι οι Ολλανδοί που γνώρισαν μια τόσο... αξιοπρεπή ήττα.

Αναμφίβολα ο Ντούσκο έχει δώσει μια ξεχωριστή οντότητα σε αυτή την ομάδα. Καλοί παίκτες σε όλες τις θέσεις κάτι που δίνει στον Σέρβο τη δυνατότητα να... παίζει άνετα και στα δυο ταμπλό (Ευρώπη, Ελλάδα).

Ο έτερος εκπρόσωπός μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, Παναθηναϊκός αν και ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διοργάνωση (2-1 την Ντιναμό Κιέβου) στη συνέχεια κάτι η ατυχία κάτι οι απουσίες, αλλά και η διαιτησία, τον άφησαν πίσω. Στο Γουέμπλεϊ λύγισε φυσιολογικά από την Αρσεναλ (2-1), όμως η ήττα στη Λανς με 1-0 δε χωνεύτηκε εύκολα, αφού και ο διαιτητής Γιονκ έβαλε το... χεράκι του, μη καταλογίζοντας καθαρό πέναλτι σε τράβηγμα του Ασάνοβιτς μέσα στη γαλλική περιοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ελπίδες για το "τριφύλλι" εξανεμίστηκαν. Οι "πράσινοι" έχουν αγωνιστική πειθαρχία όμως οι τραυματισμοί βασικών παικτών (Βαζέχα, Μίκλαντ, αλλά και του Στράντλι) στα κρίσιμα παιχνίδια ήταν οφθαλμοφανέστατη, αφού ο Ντα Σίλβα ναι μεν είναι ταλαντούχος, όμως στερείται πείρας, που τόσο χρειάζεται στην Ευρώπη.

Τέλος, φθάνουμε στον Πανιώνιο που είναι πολύ κοντά στην πρόκριση στον τρίτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων. Η ομάδα του Ρόνι Γουίλαν δείχνει σιγουριά και αφού έβγαλε εκτός νυμφώνος τη φιλανδική Χάκα με δυο νίκες (2-0, 3-1) τώρα έχει κάνει μισό βήμα, με το αλήθεια εύθραυστο 3-2, στη Νέα Σμύρνη επί του Απόλλωνα Λεμεσού. Ομως στους "κυανέρυθρους" αρέσουν τα δύσκολα και στην Κύπρο έχουν δώσει όρκο για νίκη - πρόκριση. Η θετική εικόνα που παρουσιάζει ο φετινός Πανιώνιος είναι αναμφίβολα έργο Γουίλαν. Αλλωστε το παραδέχονται και οι ίδιοι οι παίκτες. Ο Ιρλανδός έχει μια φιλοσοφία νικητή. Δόγμα του να βλέπει η ομάδα του στα... μάτια (όποιος και να είναι) τον αντίπαλο. Κάτι σαν αυτό που είχε πει ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας: "Ενδεκα εμείς, ένδεκα και αυτοί".

Πορείες αξιόλογες από τρία ελληνικά συγκροτήματα έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να εδραιωθεί στην ελίτ της Ευρώπης. Μακάρι να υπάρξει και συνέχεια.

Α. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ