Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ζάκυνθος
Στο ζενίθ η εργοδοτική ασυδοσία

Αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15%, αύξηση των κερδών των ξενοδόχων, μεγαλύτερη αφαίμαξη των εργαζομένων. Γνωστό το σενάριο, απαράλλαχτο και στη Ζάκυνθο. Συνοπτικά τα σοβαρότερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το σωματείο του νησιού αφορούσαν σε μη εφαρμογή της σύμβασης, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, στην πλατιά εφαρμογή "πακέτων", δηλαδή 101 ένσημα ανεξάρτητα από τις πραγματικές μέρες εργασίας, στην όξυνση της τρομοκρατίας και στις απολύσεις που πήραν μαζικό χαρακτήρα ειδικά προς το τέλος της σεζόν.

Η σεζόν έληξε "ανώμαλα" για πολλούς εργαζόμενους, όπως εξάλλου "ανώμαλα" είχε αρχίσει, αφού από την έναρξή της ακόμα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εργοδοτών που αρνούνταν να επαναπροσλάβουν - αν και υποχρεούνται - τους εποχιακά εργαζόμενους, κυρίως τους μεγαλύτερους των 30 ετών!

Η όξυνση της τρομοκρατίας απασχόλησε φέτος πολύ πιο έντονα το σωματείο του νησιού. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ξενοδοχείου "ΠΑΡΚ",το οποίο όχι μόνο απέλυσε τη γραμματέα του σωματείου, αλλά θρασύτατα μήνυσε την πρόεδρο για συκοφαντική δυσφήμηση, επειδή το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε την απόλυση!

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο "ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ",όπου έγιναν προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, ομαδικές απολύσεις, ενώ στις καταστάσεις εργασίας και στο βιβλίο του ΙΚΑ αναγράφτηκαν ψευδή στοιχεία για τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού κ. ά.! Στα ξενοδοχεία "ΠΛΑΓΟΣ" και "ΚΑΡΑΒΕΛ",τα οποία έκλεισαν τις πόρτες τους στους επαγγελματίες προσλαμβάνοντας στη θέση τους μαθητές. Στο τουριστικό συγκρότημα "ΜΙΣΣΙΔΗΣ",με 200 εργαζόμενους, όπου έκαναν θραύση τα "πακέτα" και κλείστηκαν "συμφωνίες" που καθόριζαν το μισθό στις 170.000 δραχμές, ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος εργαζόταν υπερωριακά ή Κυριακές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ