Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Η χειρότερη σεζόν

Δραματικός ο απολογισμός της περιόδου που πέρασε για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου. Ενα "οδοιπορικό" στις τουριστικές περιοχές της χώρας

"Ηταν μια καλή σεζόν". Αυτή είναι η εκτίμηση των μεγαλοξενοδόχων για την τουριστική περίοδο που έκλεισε τον κύκλο της. Λένε όμως τη μισή αλήθεια. Ναι, ήταν μια καλή σεζόν για τους μεγαλοξενοδόχους, αφού η λήξη της συνοδεύτηκε με την πρόσθεση μερικών ακόμα μηδενικών στους "ευτραφείς" τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Στο περιθώριο όμως αυτών των διαπιστώσεων και εκτιμήσεων, βρίσκονται όπως πάντα οι εργαζόμενοι του κλάδου. Κι αυτοί δηλώνουν: "Για μας ήταν η χειρότερη σεζόν!".Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στις καταγγελίες συνδικαλιστών για τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της σεζόν σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Δωδεκάνησα: Κάθε πέρσι και καλύτερα

"Πολύ άσχημη για τους εργαζόμενους" χαρακτηρίζει τη σεζόν που πέρασε η Κική Μακρή,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δωδεκανήσου, καταλογίζοντας στις μεγάλες επιχειρήσεις την ευθύνη για την όξυνση της τρομοκρατίας, της πλήρους καταστρατήγησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακόμα και της συκοφάντησης μη αρεστών εργαζομένων για να τους εξαναγκάσουν σε παραίτηση, τονίζοντας ότι η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων ενισχύθηκε παραπέρα μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. Τα παρακάτω περιστατικά δίνουν το στίγμα της κατάστασης που αντιμετώπισαν και φέτος οι εργαζόμενοι: Λιποθυμία εργαζόμενου στο "Κυπριώτης Βίλατζ" από την εντατικοποίηση. Απαίτηση του ιδιοκτήτη του "ΝΟΡΙΝΤΑ" να αγοράζουν οι εργαζόμενοι τα υλικά καθαριότητας. Απόφαση του "ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΚΛΑΜΠ" να απαγορεύσει στους εργαζόμενους να αγοράζουν νερό από το ξενοδοχείο και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα! Κι αυτά, όταν κανένα από τα δύο τελευταία ξενοδοχεία δεν καταβάλλει έγκαιρα τα δεδουλευμένα κι όταν υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους για μη τήρηση της κλαδικής σύμβασης και χορήγηση αυξήσεων επιλεκτικά.

Η συνδικαλίστρια εκφράζει φόβους ότι η επόμενη σεζόν θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού όπως τονίζει "ήδη από τώρα μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν συμφωνίες - τα λεγόμενα "πακέτα" με εργαζόμενους - για του χρόνου ή απειλούν ότι "την επόμενη σεζόν έτσι θα έχουν τα πράγματα και σε όποιον αρέσει...""! Χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί είναι και το ότι οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να καταρτίζουν "μαύρες λίστες", στις οποίες φιγουράρουν τα ονόματα όσων εργαζομένων προσέφυγαν στο σωματείο ή ακόμα ακόμα όσων συζήτησαν απλά να καταφύγουν σ' αυτό για κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν!

Μεγαλύτερες διαστάσεις πήραν φέτος η ανεργία και η "μαύρη" εργασία.Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο πολλών χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή προσλήφθηκαν φέτος περίπου 1.660,ενώ από τον Ιούνη ακόμα, απολύθηκαν 78, "αποχώρησαν" 86, ενώ απολύσεις σημειώνονταν και στη διάρκεια της σεζόν!Στην αύξηση της ανεργίας συνέβαλε και η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το ότι πολλές μονάδες λειτούργησαν από τον Απρίλη με ελάχιστο προσωπικό, εντατικοποιώντας την εργασία και συμπληρώνοντας τις κενές θέσεις πολύ αργότερα.

Καταλήγοντας η συνδικαλίστρια με πικρία καταγγέλλει και ότι "σε όλη την προεκλογική περίοδο, όλοι οι υποψήφιοι μιλούσαν για τον τουρισμό, εντοπίζοντας σ' αυτόν την ανάπτυξη του τόπου μας. Μίλησαν για διαφημιστικές καμπάνιες, για ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και πολλά άλλα. Κανείς όμως, εκτός από τη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία", δε μίλησε για τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Ούτε, κουβέντα. Ξεχνάνε άραγε ότι οι εργαζόμενοι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας του τουρισμού; Αγνοούν ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα; Οχι, τα γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά έχουν ταχθεί με μια συγκεκριμένη πλευρά που σίγουρα δεν είναι αυτή των εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δουλεμπορικές... (2022-12-28 00:00:00.0)
«Μαξιμαλισμός» τα αιτήματα επιβίωσης των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό (2020-12-15 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση «χτυπάει κόκκινο» στη «ναυαρχίδα» του τουρισμού (2019-08-17 00:00:00.0)
Τα «ρεκόρ» του Τουρισμού... (2017-03-22 00:00:00.0)
Συντονίζονται αντεργατικά (1999-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ