Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ξεχασμένοι οι εργαζόμενοι της Λήμνου

Ατομικές συμφωνίες, αντί συλλογικών συμβάσεων, που συνοδεύονται από την απαραίτητη... δόση τρομοκρατίας, είναι τα στοιχεία εκείνα που απασχόλησαν περισσότερο τους εργαζόμενους στη Λήμνο.

Το σωματείο Λήμνου, αν και σχετικά νεοσύστατο, έχει αναπτύξει πλούσια δράση και η παρέμβασή του έχει περιορίσει κρούσματα αυθαιρεσίας από πλευράς των μεγαλοξενοδόχων. Πάντως η δράση του φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει, καθώς μέλη του σωματείου καταγγέλλουν ολοένα αυξανόμενα κρούσματα τρομοκράτησης των εργαζομένων. Αλλοι εργοδότες πάλι εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους για το σωματείο, όπως ο Ελληνοαμερικάνος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Πόρτο Μύρινα", ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά: "Δεν τα θέλω αυτά τα γιούνιον (συνδικάτα)".

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Λήμνου, η γραμματέας του σωματείου Φωτεινή Φώτου κάνει λόγο για μια "απρόσωπη πλειοψηφία" στην Ομοσπονδία, καθώς, όπως τονίζει, οι εργαζόμενοι στο νησί γνωρίζουν μόνο συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ. Η ίδια εκφράζει την ανησυχία των εκατοντάδων εποχικών υπαλλήλων που απορρέει από τις αντεργατικές ρυθμίσεις του "εκτρωματικού" νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Η συνδικαλίστρια επισημαίνει, καταλήγοντας, ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων στη Λήμνο είναι η μη ύπαρξη γραφείου του ΟΑΕΔ και Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί,με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη, όποτε και αν... έχει καράβι. Το σωματείο έχει στείλει σχετικές καταγγελίες, όμως μία από τις απαντήσεις που πήρε είναι ότι η Επιθεώρηση δεν μπορεί να στείλει άτομα στη Λήμνο, αφού δεν καλύπτονται καλά καλά τα μεταφορικά έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ