Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή συντρόφου μας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ,που έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτώβρη 1998, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50.000 δρχ. και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο λεβέντης, πρόσχαρος και πρόθυμος από τη νεαρή ηλικία του Χριστόφορος, βρέθηκε μπροστάρης σε όλους τους αγώνες του ΚΚΕ, σε παλιές και πρόσφατες δύσκολες περιόδους που αντιμετώπισε.

Το παράδειγμά του άφησε μια μεγάλη και ακριβή κληρονομιά στους νέους, ο Κνίτης, όπως έλεγε ότι ένιωθε κι αυτός για τον εαυτό του ως τα 83 χρόνια του.

Αιώνια η μνήμη σου, σύντροφέ μας Χριστόφορε.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης, σύντροφος, αντιστασιακός.

  • Μεγάλη θλίψη προκάλεσε σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, ο θάνατος του αγαπητού μας συντρόφου και φίλου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ.Του αγωνιστή, που ως το τέλος της ζωής του έμεινε ακλόνητος στα ιδανικά που πίστευε.

Μεγάλο το κενό που άφησε πίσω του.

Μαζί με τα συλλυπητήριά μου στη συντρόφισσά του την Ανέζα, προσφέρω στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιάννα Τρικαλινού

  • Επίσης στη μνήμη του Χριστόφορου Δαμάνη πρόσφεραν: Η Μαρία Λουλέ 20.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας. Η Μαρία Γκένα πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη του Χριστόφορου Δαμάνη και του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΚΕΝΑ.Και η οικογένεια Ηλία Παπαδημητρίου πρόσφερε 10.000 στη ΝΕ Λάρισας, στη μνήμη του Χριστόφορου Δαμάνη.
  • Στη μνήμη του αγωνιστή και συντρόφου Χριστόφορου Δαμάνη,επίτιμου Προέδρου του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Νίκος Τέντης

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ ΚΩΦΟΥ και για το 40ήμερο μνημόσυνό της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η Σοφία Κωφού υπήρξε μέλος του ΕΑΜ. Αφού έχασε τον άντρα της στον Εμφύλιο, η ίδια φυλακίστηκε για τη δράση της στις φυλακές Κάστορος και Αβέρωφ και στερήθηκε επί 9 χρόνια τα παιδιά της. Μετά την αποφυλάκισή της συνέχισε τον αγώνα της από τις γραμμές του ΚΚΕ ως τις 28 Σεπτέμβρη 1998 που μας άφησε ξαφνικά.

Πάντα θα σε θυμούμαστε για τη δύναμή σου, το κουράγιο σου και το ζεστό χαμόγελό σου.

Σ' αγαπούμε πολύ.

Η κόρη σου Ελένη, ο γαμπρός σου Χρυσάφης και οι εγγονές σου Τάνια και Σοφία

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ,μέλους του ΚΚΕ και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω στην ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα 20.000 δρχ.

Ελένη Μπούρμπουλα

* * *

Συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ και του ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΒΟΝΟΡΤΑ (καπετάν Αιτωλού,που πέθανε πριν από 4 μήνες, προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Σωτηρία Τσιναροπούλου - Σαλονικίδου

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ,που έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτώβρη 1998, γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Τρίλοφο Θεσσαλονίκης από γονείς φτωχούς αγρότες. Το 1942 οργανώνεται στο ΕΑΜ και αργότερα κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση διώκεται, καταφεύγει στο Μπούλκες και το 1946 επιστρέφει και εντάσσεται στο ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε σε οικοδομικές επιχειρήσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1976. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά ως τη συνταξιοδότησή του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός Ολγα και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 27 Νοέμβρη κλείνουν 2 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΑΠΕΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αξιωματικός του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Ματαράγκα Καρδίτσας το 1922. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Εντάχθηκε και συμμετείχε στους αγώνες της αγροτιάς. Στην Κατοχή, ήταν ΕΛΑΣίτης και αναδείχτηκε σε διοικητή Υποδειγματικής Ομάδας της ΕΠΟΝ του 1/38 Συντάγματος.

Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο, διώχτηκε για την αντιστασιακή δράση του. Πιάστηκε, βασανίστηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, ονομάστηκε αξιωματικός και τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, διακρίθηκε ως πρωτοπόρος ειδικευμένος εργάτης και τιμήθηκε με επαίνους, γράμματα Τιμής και Μετάλλια.

Ζούσε με την επιθυμία να γυρίσει στην πατρίδα με την οικογένεια που δημιούργησε εκεί.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1982, αλλά η πολιτεία δεν του έδωσε τη σύνταξη αναπηρίας, σύμφωνα με το νόμο 1863/89.

Με τον επαναπατρισμό του, συνεχίζει τον αγώνα του από τις γραμμές του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Αγίας Παρασκευής της ΠΕΑΕΑ και της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων. Τρεις φορές, ως το τέλος της ζωής του, εκλέχτηκε πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ Αγίας Παρασκευής.

Πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της κοινωνικής προόδου της χώρας, ο Ευριπίδης Καπέλας διακρινόταν για το ήθος, την ανθρωπιά και την αγωνιστικότητά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του και συντρόφισσά του στον αγώνα και στη ζωή Ευρυδίκη προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, προς τιμήν των 80 χρόνων του και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), στελέχους του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη των συγχωριανών μου που χάθηκαν στον αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας, προσφέρω στο ΚΚΕ, από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκαν, 20.000 δρχ.

Ελευθέριος Πατσιάς, αντιστασιακός

* * *

Σήμερα, Κυριακή 8 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΤΟΣ.Γεννήθηκε το 1930 στην Κεφαλονιά από γονείς φτωχούς αγρότες.

Σε όλη του τη ζωή, ήταν πιστός υποστηριχτής του ΚΚΕ και των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζαρουχλέικων Πάτρας και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Ιφιγένεια και τα παιδιά του

* * *

Ο Αθανάσιος Κοσσύφης από τον Αγιο Κοσμά Πωγωνίου Ιωαννίνων προσφέρει στη ΝΕ Ιωαννίνων 25.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του ΒΑΓΓΕΛΗ που σκοτώθηκε στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στη γέφυρα Γκόλα.

* * *

Στις 14 Σεπτέμβρη 1998 σε ηλικία 70 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου έμενε μόνιμα, και κηδεύτηκε εκεί στις 16 Σεπτέμβρη, ο γαμπρός μας από αδελφή, αγωνιστής ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ.

Γέννημα - θρέμμα του Πειραιά, από μικρός στη βιοπάλη και στο λαϊκό κίνημα. Σε ηλικία 16 χρόνων στην Κατοχή, πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, δικάστηκε, ρίχτηκε στη φυλακή, όπου κρατήθηκε μερικά χρόνια. Το 1952, με την ίδρυση της ΕΔΑ, ήταν γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΑ στον Πειραιά.

Η δικτατορία της χούντας το 1967 τον έστειλε εξορία στη Γιούρα. Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, έμεινε πιστός στις ιδέες του και στα ιδανικά του αγώνα.

Στη μνήμη του, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ.

Γιώργης Μωραϊτης, Λίτσα Καλαφατέλη, Μανόλης Μωραϊτης

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑΣ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 50.000 δρχ.

Η γυναίκα του Σοφία Μητραντζά

Τα παιδιά του Δημήτρης - Δέσποινα και Λάζαρος - Μαρία

* * *

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Αλέξανδρος Λευκάδας.

Πέθανε στις 22 Σεπτέμβρη 1998 σε ηλικία 77 χρόνων.

Ο Θ. Μανωλίτσης στην Κατοχή πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του στο Μακρονήσι, όπου έζησε τη φρίκη του σύγχρονου "Παρθενώνα" και την Ικαρία.

Οι συγγενείς του, οι σύντροφοί του από τη Λευκάδα, οι φίλοι, οι γνωστοί του και όσοι τον γνώρισαν, θα τον θυμούνται πάντα για το ήθος του, την τιμιότητά του και την πίστη του στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του και για τις 40 μέρες από το θάνατό του, πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η κόρη του Ανθούλα 10.000 δρχ. και οι σύντροφοί του Τάκης, Ευγενία και Βάσω 10.000 δρχ.

* * *

Στις 7 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης μας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΛΑΖΟΓΚΑ.Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Φτελιά Καστοριάς. Στην Κατοχή ήταν υπεύθυνη της ΕΠΟΝ στο χωριό της. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ολη η οικογένειά της διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση για τη δράση της στην Εθνική Αντίσταση. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο ΔΣΕ. Το 1948 σκοτώθηκε ο αδελφός της Παναγιώτης.

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, η Δήμητρα Λαζόγκα έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1982.

Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά και την πολιτική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά της Γιάννης και Θωμάς

* * *

Στις 30 Σεπτέμβρη 1998, έφυγε για πάντα, ο πολεμιστής του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ Γεωργίου ΑΝΤΩΝΙΟΥ.Γεννήθηκε στο ιστορικό - επαναστατικό χωριό τη Ζάκα Γρεβενών από γονείς αγρότες με προοδευτικές ιδέες. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και από κει και πέρα ρίχτηκε στη βιοπάλη.

Το 1940 πολέμησε τους επιδρομείς και μετά την Κατοχή της χώρας, από τους πρώτους εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και του ηρωικού κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ. Πολέμησε τους ξένους κατακτητές και τους συνεργάτες τους από τις τάξεις της ηρωικής ΙΧης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Κοζάνης. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, μεταξύ των οποίων του Φαρδύκαμπου, της απελευθέρωσης της Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.

Μετά τη Βάρκιζα γύρισε το χωριό του και επιδόθηκε στις ειρηνικές γεωργικές εργασίες. Αυτό δεν κράτησε πολύ. Διώχτηκε, πιάστηκε από παρακρατικούς και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Υποχρεώθηκε να βγει και πάλι στο βουνό, στο Γράμμο στο ΔΣΕ. Στις αρχές υπηρέτησε στο Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας και στην ΙΧ Μεραρχία. Πήρε μέρος στη δημιουργία περιοχής Ελεύθερης Ελλάδας στο Γράμμο και το Σμόλικα και στις μεγάλες μάχες ενάντια στο στρατό της Αθήνας, που κράτησαν περισσότερο από 70 μέρες. Συμμετείχε στη συνοδεία της ηρωικής πορείας από τη Νότια Ελλάδα και στις μάχες στο Μάλι Μάδι, όπου τα τμήματα του ΔΣΕ είχαν σημαντική νίκη. Διακρινόταν για το ήθος, την αποφασιστικότητα, τον ήπιο χαρακτήρα και την άψογη συμπεριφορά του και εκτελούσε πάντα όλες τις αποστολές που του ανατέθηκαν.

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, κατέφυγε στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε στην παραγωγή και τιμήθηκε με πολλά τιμητικά γράμματα και άλλες διακρίσεις.

Το 1986 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στη Ζάκα, όπου ήταν αγαπητός από τους συγχωριανούς και τους συναγωνιστές του.

Ο Χρήστος Αντωνίου, ως το τέλος της ζωής του, ήταν πιστός στα ιδανικά και στις αρχές του ΚΚΕ, μέλος του οποίου ήταν. Ηταν επίσης μέλος της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η σύζυγος Χαρίκλεια, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ και του συζύγου της ΑΝΔΡΕΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η Αγγέλα Πιλιτσοπούλου προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 8 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε για πάντα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ.Ηταν σύζυγος της πρώτης εξαδέλφης μου Ζωής.

Ο Μ. Πολυχρονιάδης, μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή δράση του, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια της μισαλλοδοξίας, αλλά έμεινε πιστός στις ιδέες του ως το τέλος της ζωής του.Ηταν καλός και στοργικός οικογενειάρχης και πολύ αγαπητός σε όλους μας. Ανέθρεψε και διαπαιδαγώγησε τα δυο παιδιά του με πολλές δυσκολίες, αλλά πάντα σωστά και αγωνιστικά. Οσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται για πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του, που ταυτίζονται σχεδόν με την ηλικία του.

Φρόσω Κωτούζα

  • Στη μνήμη του Μαργαρίτη Πολυχρονιάδη,που σήμερα 8 Νοέμβρη γίνεται το μνημόσυνό του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη".

* * *

Ο αδελφός μας ΜΙΧΑΛΗΣ Σωκράτη ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Μίχας), μέλος του ΚΚΕ, στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης και στον Εμφύλιο αξιωματικός της 5ης Σειράς της Σχολής Αξιωματικών.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπίκοβικ το Γενάρη του 1949.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΟΤΣΙΚΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από τα Κιμέρια Ξάνθης, στον Εμφύλιο ήταν Πολιτικός Επίτροπος Διμοιρίας. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου το 1948 και του Βίτσι το 1949. Τραυματίστηκε δυο φορές, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και πέθανε στις 18 Φλεβάρη 1997 στα Κιμέρια.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Μούχος), μέλος του ΚΚΕ, από το Κιλκίς, στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης και στον Εμφύλιο λοχαγός του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Κρανκουρούνε Κιλκίς το 1948.

Την αδελφή του ΜΑΡΙΤΣΑ, ΕΠΟΝίτισσα, την εκτέλεσαν στο Κιλκίς.

Στη μνήμη τους, για τη σημερινή ονομαστική τους γιορτή και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Γιάννης Νικολαϊδης (Γιαγκούλης), Χιονιά Κουρτίδου

* * *

Ο Γιώργης Αναστασιάδης, συνταξιούχος μετανάστης, προσφέρει προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω ΚΟ Τριανδρίας.

* * *

Ο Σωκράτης Βασ. Μπέτζελος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά Ιωαννίνων, 10.000 δρχ. στη μνήμη του πεθερού του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΑΣΣΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ