Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Αποστομωτικές απαντήσεις στην κυβερνητική υποκρισία

Στους κυβερνητικούς κομπασμούς, όπως εκφράστηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, σχετικά με την προστασία του πραγματικού εισοδήματος, έδωσε χτες αποστομωτικές απαντήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.

Αναφερόμενος στην "προστασία του πραγματικού εισοδήματος", που επικαλείται η κυβέρνηση, τόνισε πως "είναι ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί το μεν 1996 με τα δικά μας δεδομένα, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, έχουμε μια απώλεια εισοδήματος της τάξης του 2,5% και αν προσθέσουμε και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1,1% φτάνουμε στο 3,6%, και το 1997 είναι "ίσα βάρκα - ίσα νερά", και αν βάλουμε το 1,1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πιάνουμε μείωση του εισοδήματος κατά 1,1%. Αρα, λοιπόν, η πραγματική μείωση είναι, κύριε υπουργέ, της τάξης του 4,7% για 1996 - 1997. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορείτε εσείς, με αλχημείες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλες διαστρεβλώσεις των στοιχείων, να τη διασκεδάσετε".

Αιτιολογώντας δε τις καταγγελίες του ΚΚΕ, για φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως "τη βλέπουμε στο γεγονός ότι από τότε που είσαστε στην κυβέρνηση αλλά και πιο μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία, τα φορολογικά έσοδα του κράτους - και ξέρετε ποιο είναι το ισοζύγιο των φορολογικών εσόδων - αυξάνονται κατά μέσο όρο από 15% έως 20%. Το ίδιο γίνεται και με τον προϋπολογισμό του 1998. Το πρώτο δεκάμηνο δείχνει ότι έχουμε μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 25% για το φόρο εισοδήματος και της τάξης του 18% και κάτι για τις συνολικές φορολογικές εισπράξεις. Αυτό δεν είναι φορομπηχτική πολιτική, όταν έχουμε έναν πληθωρισμό, κατά τα δικά σας λεγόμενα, της τάξης του 4,5% και κατά τα δικά μας 5,5% σε μέσες τιμές;".

Τέλος, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι στην οικονομική πολιτική υπάρχει και... κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική ευαισθησία, σημείωσε: "Θέλω να σας θυμίσω ότι με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, που κανείς δεν τα αρνείται, από το 1990 μέχρι το 1998 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είχαν μια απώλεια εισοδήματος 25% συνολικά - εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές αν όχι τρισεκατομμύρια - οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είχαν 20% συνολικά και από το 1991 μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι είχαν μια απώλεια της τάξης του 20%. Τα είκοσι ημερομίσθια πήγαν στα 16,7, αλλά με πραγματικές τιμές στα 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη για την κατώτερη σύνταξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ