Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επέλαση στο λαϊκό εισόδημα με όχημα την ΟΝΕ!

Για οικονομική εξαθλίωση και συνεχή φορολογική λεηλασία των εισοδημάτων μίλησε ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ

Την ασφυκτική οικονομική κατάσταση, στην οποία ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων, περιέγραψε ανάγλυφα χτες στη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος,τονίζοντας ότι, προβάλλοντας ως αδιαπραγμάτευτο δεδομένο το στόχο της ΟΝΕ, η κυβέρνηση λεηλατεί εκ νέου τα λαϊκά εισοδήματα.

Το μοίρασμα της πίτας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μήτσος Κωστόπουλος στον τρόπο που διανέμεται σήμερα το εθνικό εισόδημα, τονίζοντας ότι "οι επάνω, δηλαδή οι μεγαλοαστοί, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, οι αξιωματούχοι τους, οι "σύμβουλοι", οι διευθυντάδες, οι αεριτζήδες, οι χρυσοστόλιστοι δεσποτάδες, η μικρή σε ποσότητα εργατική αριστοκρατία αλλά που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ αποτελούν ένα ασήμαντο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού, καρπώνονται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του συνολικού εθνικού εισοδήματος γι' αυτούς αλλά και για τους μηχανισμούς τους. Και μια που μας μιλάνε για δάνεια αυτοί οι ίδιοι τα ροκάνισαν, όπως εξάλλου γίνεται και με τα διάφορα πακέτα της ΕΕ και τώρα θέλουν και τα ρέστα από πάνω. Το 80% - 90% του κάτω μέρους της πυραμίδας, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι οσιομάρτυρες του ΟΓΑ, οι Αγιάννηδες της ανεργίας, μοιράζονται όλοι μαζί το μικρότερο κομμάτι της πίτας, που στο όνομα της διαβόητης ΟΝΕ και με το κόλπο δηλαδή αυτής της υπόθεσης, θα γίνεται όλο και πιο μικρό".

Αναφερόμενος στο επίσημο όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την εθνική στατιστική υπηρεσία (400.000 δραχμές μηνιαίως για μια 4μελή οικογένεια) ο Μήτσος Κωστόπουλος υποστήριξε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που (ακόμα και με διπλή απασχόληση ή υπερωρίες) δε φτάνουν αυτό το ποσό και φυσικά πάμπολλοι οι συνταξιούχοι. Πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το κατώτατο όριο πρέπει να είναι πολύ πιο πάνω από αυτό το ποσό.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος κατέληξε λέγοντας πως "η αναδιανομή των κομματιών της πίτας δε γίνεται με καλές προθέσεις, με λιτανείες και με κατηχητικά. Για την αναδιανομή της πραγματικής πίτας ισχύει το γνωστό αν δεν έχεις μαχαίρι δεν τρως πεπόνι. Αυτό να μην το ξεχνούν οι εργαζόμενοι, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κυρίως να μην εμπιστεύονται τους επίσημους αριθμούς".

Λεηλατούν... άμεσα και έμμεσα

Ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας, σημειώνοντας ότι "δεν είναι μόνο η άμεση λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων από τις αρνητικές αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η έμμεση λεηλασία, για να μπορέσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ". Ειδικά δε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες μειώσεων του ΦΠΑ σχολίασε πως "την ίδια στιγμή θα πάρουν από τους εργαζόμενους τριπλάσιο ποσό, λόγω της μη αλλαγής των κλιμακίων και του παγωμένου, του βρικολακιασμένου αφορολόγητου ποσού! ".

Τέλος, σχετικά με το εισόδημα των συνταξιούχων ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι "δημοκοπούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν λένε ότι με τις προσπάθειές τους κατάφεραν να φτάσουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, κοντά στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Το ξέρουν ότι δημοκοπούν το ξέρουν ότι λένε ανοιχτά ανακρίβειες, αλλά το λένε! Η κατώτατη σύνταξη, για την οποία μιλήσαμε είναι ίση με 16,7 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Πάνω σε αυτή δίνεται, αν δίνεται, η όποια αύξηση στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής. Το περιλάλητο ΕΚΑΣ που ΘΑ αυξηθεί όπως είπε ο κ. Σημίτης από το 1999 είναι άπαξ, είναι δραχμικό, δεν προστίθεται στη σύνταξη δεν παίρνει τη μικρή ή την ελάχιστη αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής. Πέρα από αυτό, από όλους τους συνταξιούχους, παρακρατείται ένα ποσό που επιστρέφεται ύστερα σαν ΕΚΑΣ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να υπάρξει έλεγχος στην αγορά φαρμάκου(1998-02-06 00:00:00.0)
Να καταργηθεί τώρα, το χαράτσι(1997-04-12 00:00:00.0)
Ιδού το μέγεθος της ληστείας μισθωτών - συνταξιούχων(1996-09-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-07-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-01-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ