Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Στο "φόντο" της συναίνεσης

Αρχίζει τη Δευτέρα, με την πλειοψηφία να επιβραβεύει τη συναινετική στάση της και "υπόγειες συναλλαγές". Αγωνιστική ρήξη προτείνει η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, ανοίγει τις "πύλες" του, το 30ό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ,στο οποίο θα πάρουν μέρος περίπου 630 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας 300.000 δημόσιους υπάλληλους. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 26 Νοέμβρη με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται την πιο σφοδρή επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους, εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά. Ο ρόλος της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης") ήταν καθοριστικός για να εκδηλωθεί και να οξυνθεί αυτή η επίθεση, καθώς συναίνεσε σε όλα τα αντιδημοσιοϋπαλληλικά μέτρα και επιπλέον ενσωμάτωσε τα αιτήματα στις κυβερνητικές επιλογές.

Αυτή ακριβώς η στάση, όπως και η συνέχισή της το επόμενο διάστημα, "αντανακλάται" πλήρως στον απολογισμό και στο πρόγραμμα δράσης, που εγκρίθηκαν από την ΠΑΣΚ, καθώς οι δυο άλλοι εταίροι της τα καταψήφισαν, για τις εκλογικές ανάγκες τους. Αυτό βέβαια στα φανερά, γιατί ήδη έχουν αρχίσει οι υπόγειες συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ ΠΑΣΚ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" που σύμφωνα με πληροφορίες ανταλλάσσουν θέσεις σε Γενικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή. Ανάλογο "παιχνίδι" παίζεται και μεταξύ "Αυτόνομης Παρέμβασης" και "Αριστερής Παρέμβασης" και που ήδη έχει εκδηλωθεί σε συνέδρια Ομοσπονδιών (π.χ. ΟΛΜΕ), με ανταλλαγή θέσεων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, με αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Καταδικάζοντας τη συναινετική λογική των συνδικαλιστικών αυτών ηγεσιών, η ΕΣΑΚ Δημοσίου σε διακήρυξή της ενόψει του συνεδρίου, τονίζει την ανάγκη της ρήξης με τις ενσωματωμένες στην κυβερνητική λογική συνδικαλιστικές ηγεσίες και της ανάπτυξης μετώπου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους και ειδικότερα: Με τον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική που εντείνουν παραπέρα τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα. Τον "νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που καταργεί τη μονιμότητα και στοχεύει στην αστυνόμευση και στη χειραγώγηση του δημόσιου υπάλληλου. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περικόπτει τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το "μίνι" ασφαλιστικό που φαλκιδεύει την επικουρική ασφάλιση. Τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, που οδηγούν σε άρση της μονιμότητας κ. ά.

Καταλήγοντας τονίζει πως η παράταξη και ενισχυμένη μέσα απ' το συνέδριο, κυρίως όμως στους εργασιακούς χώρους, θα πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη αγώνων υπεράσπισης των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων, για τη δημιουργία ταξικού δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, που θα έρθει σε σύγκρουση με τις επιλογές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ