Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
ΟΧΙ στη διάλυση του ΕΤΕΜ

Του Δημήτρη ΤΣΟΥΜΠΡΗ *

Προ ημερών, ο υπουργός Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που περιορίζει και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων. Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με το "νοικοκύρεμα" του ασφαλιστικού συστήματος, που επικαλείται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι ενταγμένο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των βιομηχάνων και της "Λευκής Βίβλου" για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Περιορίζει μέχρι και καταργεί τις συντάξεις χηρείας και, ουσιαστικά, καταργεί τις συντάξεις σ' αυτούς τους συνταξιούχους, που, για να επιβιώσουν, αναγκάζονται να συνεχίζουν τη δουλιά. Συγχωνεύει περίπου 70 Επικουρικά Ταμεία και σ' αυτά τα Ταμεία περιλαμβάνεται και το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου (ΕΤΕΜ), το οποίο συγχωνεύει στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Οι συνταξιούχοι, καθώς και όλοι οι μεταλλεργάτες, είμαστε αντίθετοι σ' αυτή τη συγχώνευση του Ταμείου μας στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Είμαστε αντίθετοι, γιατί η κυβέρνηση μ' αυτήν τη συγχώνευση στοχεύει στη δραστική μείωση των επικουρικών μας συντάξεων. "Πατά" σε κάποια υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΤΕΜ, όπως η καθυστέρηση μέχρι 6 - 7 χρόνια για να βγουν οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, για τα οποία ευθύνεται, ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση. Το ΕΤΕΜ είναι βιώσιμο Ταμείο και η σχέση ασφαλισμένων με συνταξιούχους είναι πολύ καλή και συγκεκριμένα 4,8: 1. Αντίθετα, στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ είναι πάρα πολύ μικρότερη. Ακόμα το ΤΕΑΜ έχει δανείσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δραχμές στο ΙΚΑ και κανένας δεν πιστεύει πως θα τα πάρει πίσω.

Το κυριότερο, όμως, είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με τις παροχές. Οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, που σημειωτέον έχουν να πάρουν την παραμικρή αύξηση εδώ και πέντε χρόνια, θα "παγώσουν" και για τα επόμενα χρόνια. Οι μεγαλύτερες συνέπειες θα είναι, ωστόσο, γι' αυτούς που θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση και την ισχύ του νόμου. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στο ΕΤΕΜ σήμερα η κατώτερη σύνταξη γήρατος είναι 46.650 δρχ. και του θανάτου 44.150 δρχ. Στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, η κατώτερη γήρατος είναι μόλις 26.230 δρχ. και του θανάτου 20.980 δραχμές. Οσο για τις συντάξεις των 70.000 και 90.000 δρχ. που δίνει το ΤΕΑΜ, αυτές αφορούν λίγους ασφαλισμένους που έχουν μεγάλη ασφαλιστική κλάση, ή έχουν 10.500 ένσημα και πάνω. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των σημερινών συνταξιούχων μεταλλεργατών παίρνει την κατώτερη σύνταξη.

Η κυβέρνηση συγχωνεύει μόνο τον κλάδο σύνταξης και αφήνει - χρυσώνοντας το χάπι σε κάποιους για να απολαμβάνουν κάποια προνόμια - τον κλάδο πρόνοιας, που έχει σήμερα 35 δισ. δρχ. αποθεματικά. Το ζήτημα είναι αν αυτός ο κλάδος με 1% εισφορά και με το δικό του διοικητικό - εισπρακτικό μηχανισμό θα μπορέσει να λειτουργήσει. Η κυβέρνηση αφήνει να "ωριμάσουν" οι συνθήκες για να βάλει χέρι και σε αυτά τα αποθεματικά.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δει και τους μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων, που είναι, προοπτικά να διαλυθεί η επικουρική ασφάλιση, ακόμα και η κύρια ασφάλιση. Δηλαδή, αυτό που προτείνουν κατά διαστήματα οι διάφοροι Σπράοι, ο ΣΕΒ με το ΙΟΒΕ κλπ. Μια εθνική σύνταξη στα επίπεδα του ΟΓΑ για όλους, μια σύνταξη ανταποδοτική γι' αυτούς που θα πληρώνουν μεγάλες εισφορές και από κει και πέρα ιδιωτική ασφάλιση. Μετά από 30 και 40 χρόνια δουλιάς, επιφυλάσσουν στον εργάτη, αντί μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, επιδόματα απορίας.

Οι μεταλλεργάτες, όπως και όλη η εργατική τάξη, πρέπει να αντιδράσουμε, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και βιομηχάνους να μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στη διοίκηση της ΠΟΕΜ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση, όπου εκφράζει την αντίθεση της ΠΟΕΜ στη συγχώνευση - διάλυση του ΕΤΕΜ. Ομως στην πραγματικότητα, με την άρνησή τους να οργανώσουν την αντίσταση των μεταλλεργατών για να μην περάσει η διάλυση του ΕΤΕΜ και γενικότερα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της. Την υπόθεση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα σωματεία και οι ίδιοι οι μεταλλεργάτες. Το ΕΤΕΜ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αν η κυβέρνηση πάρει κάποια μέτρα, που κατά καιρούς έχουμε προτείνει. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι αντίθετο σε ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά με όρους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και θα αναβαθμίζουν και όχι θα μειώνουν τις παροχές.

* Ο Δημήτρης Τσουμπρής είναι αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του ΕΤΕΜ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ψαλίδι" στις συντάξεις! (1999-02-27 00:00:00.0)
"Οχι" στη διάλυση του ΕΤΕΜ (1998-12-01 00:00:00.0)
Αγώνας για τη σωτηρία του Ταμείου Μετάλλου (1998-06-05 00:00:00.0)
Στάση στο μέταλλο για το ΕΤΕΜ (1998-06-04 00:00:00.0)
Η ΠΟΕΜ καταγγέλλει την πρόκληση (1997-12-30 00:00:00.0)
Τελικός στόχος η συγχώνευση του ΕΤΕΜ (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ