Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Οικονομικές "κατεργασίες"

Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τους δημοσιογράφους αφορούσε στον προϋπολογισμό του '99.Πρωτομίλησε όμως για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού στην ΕΕ με "πολύ μικρό μερίδιο".Αλλά και η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι καλύτερη, αφού είναι απόλυτα ταυτισμένη με εκείνη της Κοινότητας.Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι "υπάρχει η αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι κάτι δευτερεύον και ο προϋπολογισμός του '99 δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικός".

Στη συνέχεια όμως, προσπάθησε να αντιστρέψει αυτή την εικόνα, παρουσιάζοντας πηγές χρηματοδότησης εκτός Τακτικού Προϋπολογισμού και Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες είναι υπαρκτές αλλά δεν είναι βέβαιες και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν την εικόνα της πάγιας κυβερνητικής πολιτικής που αντανακλάται στα επίσημα βιβλία του υπουργείου Οικονομικών.Ετσι χθες συνυπολογίστηκαν τα 15 δισ. περίπου από τα λαχεία - ΛΟΤΤΟ και τρία νέα που θα κυκλοφορήσουν - τα 12 δισ. περίπου από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και τα 50 δισ. περίπου του Β ΚΠΣ (Εθνικό Σκέλος και Περιφερειακά Προγράμματα), εάν φυσικά επιβεβαιωθεί η ευελπιστία για απορρόφηση το 1999 του 85% της Κοινοτικής χρηματοδότησης. Με την παρατήρηση βέβαια ότι ακόμα και στο Β ΚΠΣ η συμμετοχή του πολιτισμού αγγίζει μόλις το 1 χιλιοστό,όπως είπε ο υπουργός. Επίσης, με παροχή εγγύησης του δημοσίου δίνεται η δυνατότητα στην Ανώνυμη Εταιρεία Προβολής και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να συνάψει δάνειο ύψους 10 δισ. Κατά τ' άλλα η ηγεσία του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με χθεσινή εξαγγελία, αφού πληρώσει όλες τις οφειλές σε φορείς στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού (ύψους 4 δισ. ), θα προχωρήσει σε επανεξέταση, από μηδενική βάση, όλων των επιχορηγήσεων και των Προγραμματικών Συμβάσεων (παραγωγή έργου, αξιολόγηση, διαχείριση κ. ά). Κάτι δηλαδή σαν ανακατανομή κονδυλίων και χρηματοδότηση εκ των έσω. Ωστόσο είναιαβέβαιη η κατάληξη και η απόδοση του μέτρου, αφού οι μεγάλοι ευνοούμενοι του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ δε θα θιγούν.Πάντως, για μια ακόμη φορά ανακοινώθηκε, ότι όσοι επιθυμούν επιχορήγηση δραστηριοτήτων, οφείλουν να το ζητούν εγκαίρως μέσω του Γενικού Κανονισμού Χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ οι πάγιες ανάγκες και οι προτεραιότητες των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ θα περιοριστούν στα 4 δισ. των Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν σε έργο χρηματοδοτούμενο από Εθνικούς Πόρους.Σύντομα οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ θα κληθούν σε σύσκεψη, όπου θα τους ανακοινωθούν δύο αποφάσεις: να δοθούν άμεσα τα κονδύλια για οφειλές σε τρίτους και για επιλεκτική οριζόντια χρηματοδότηση για κεντρικές προτεραιότητες του ΥΠΠΟ,όπως ηλεκτρονικά συστήματα, σημάνσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις. Για τα υπόλοιπα (ανασκαφές, συντήρηση, αναστήλωση, ανάδειξη) προφανώς θα γίνουν επαναπροσδιορισμοί σε σχέση με το φιλόδοξο "Πρόγραμμα Δράσης του 1998", το οποίο παρατείνεται ως τον Ιούνιο.

Ολα τα παραπάνω επιστεγάστηκαν με το γνωμικό διά στόματος υπουργού "Πενία τέχνας κατεργάζεται"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ