Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε Ιάπωνα ο "Χρυσός Αλέξανδρος"

Εληξε προχτές το 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος. Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Γιοϊτσίρο Τακαχάσι κέρδισε τον "Χρυσό Αλέξανδρο" (βραβείο καλύτερης ταινίας) για την ταινία του "Ψάρια τον Αύγουστο", ενώ τον "Αργυρό Αλέξανδρο" μοιράστηκαν οι Τζαμσέντ Ουσμόνοφ από το Τατζικιστάν για την ταινία "Το πέταγμα της μέλισσας" και Πετρ Ζελένκα από την Τσεχία για το "Ξεκούμπωμα" (απέσπασε και το βραβείο σεναρίου). Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη για την ταινία "Από την άκρη της πόλης". Το βραβείο α ανδρικού ρόλου στον Τούρκο Μεχμέτ Κουρτουζούτ ("Ακαριαίο χτύπημα" και α γυναικείου στην Τζιν Μπαλιμπάρ ("Μόνο ο Θεός με βλέπει", Γαλλία). Το βραβείο καλλιτεχνικής συμβολής δόθηκε στην ταινία "Ανοιξιάτικη πατρίδα μου" του Κορεάτη Κουάνγκμο Λι,ενώ η επταμελής επιτροπή έκανε ειδική αναφορά και στις ταινίες "Το μήλο" της 18χρονης Περσίδας Σαμίρα Μαχλαμπάφ και "Η τελευταία νύχτα του κόσμου" του Καναδού Ντον Μακ Κέλαρ.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στην ταινία "Από την άκρη της πόλης" του Κ. Γιάνναρη, ενώ η Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη "Μπλακ Αουτ".
  • Να σημειώσουμε τέλος, ότι η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" είναι η ελληνική υποψηφιότητα για τα Οσκαρ, μετά από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ