Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία κριτικών σε άξιους

Απονεμήθηκαν, χτες, τα βραβεία θεάτρου και μουσικής της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,για την περίοδο 1997 - 1998.

Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον δήμαρχο Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας Ε. Γιαννακόπουλο και Α. Ζησιμόπουλο,αντίστοιχα.

Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, το Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα για "την εμπνευσμένη, καλαίσθητη, ευρηματική, εντυπωσιακή και λειτουργική σκηνογραφία του" στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Η νύχτα της Κουκουβάγιας", καθώς και "για την πολύχρονη σημαντική του προσφορά στην ελληνική σκηνογραφία".

Για το Βραβείο Θεάτρου είχαν επίσης προταθεί οι: Λευτέρης Βογιατζής για τη σκηνοθεσία του ίδιου έργου, Δημήτρης Μαυρίκιος για τη σκηνοθεσία του"Γυάλινου Κόσμου" του Τένεσι Ουίλιαμς, Βασίλης Νικολαϊδης για τη σύνθεση και σκηνοθεσία των έργων "Η Τύχη της Μαρούλας" του Δημήτρη Κορομηλά και"Ο Μπάρμπα Λινάρδος" του Δημήτρη Κόκκου στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,Ιάκωβος Καμπανέλλης για το έργο του "Μια συνάντηση κάπου αλλού",Λυδία Κονιόρδου για την ερμηνεία της στη "Φόνισσα" του Αλ. Παπαδιαμάντη καιΝίκος Μαστοράκης για τη σκηνοθεσία του έργου "Εθνική με τα μεγάλα" του Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε ομόφωνα στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για την υψηλή ποιότητα της παράστασης "Η τύχη της Μαρούλας" - και "Ο Μπάρμπα Λινάρδος",λόγω της εμπνευσμένης σύνθεσης των κειμένων, της σκηνοθεσίας και διδασκαλίας του Βασίλη Νικολαϊδη,που οδήγησε τους ηθοποιούς σε υποδειγματικές ερμηνείες.

Επίσης, τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στη νέα ηθοποιό Μαρία Σκουλά για τη λεπτομερειακά επεξεργασμένη και αισθαντική ερμηνεία της στο έργο "Η Νύχτα της Κουκουβάγιας".Για την απονομή Διάκρισης σε νέο καλλιτέχνη του θεάτρου είχαν ακόμα προταθεί οι: Μαρία Κεχαγιόγλου για την ερμηνεία της ως Χρυσόθεμις στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, Αγγελική Παπαθεμελή για την ερμηνεία της στο "Γυάλινο Κόσμο" και Ευριπίδης Λασκαρίδης για την ερμηνεία του στον "Ορέστη" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης".

Το Βραβείο Μουσικής 1998 ομόφωνα απονεμήθηκε στον μουσουργό Θόδωρο Αντωνίου για την όπερα "Οιδίπους επί Κολωνώ",για την πρωτοτυπία και ελληνικότητα των χρησιμοποιηθέντων στοιχείων, για την τεχνικότατη και ευρηματική γραφή της, για τη μουσική και σκηνική της αποτελεσματικότητα, που την καθιστούν έργο διεθνούς ακτινοβολίας, και για την πολυσχιδή καλλιτεχνική σταδιοδρομία του συνθέτη.

Για το Βραβείο είχαν επίσης προταθεί οι: Λεωνίδας Καβάκος, Βύρων Φιδετζής και Λουκάς Καρυτινός.

Η τιμητική διάκριση σε νέο μουσικό απονεμήθηκε στο πιανιστικό ντούο των Χρίστου Παπαγεωργίου - Γιώργου Πέτρου για την ομοιομορφία της τεχνικής και ερμηνευτικής τους, την πρωτοτυπία των προγραμμάτων τους και την αφοσίωσή τους στη φιλολογία των έργων για δύο πιάνα. Προτάθηκαν επίσης οι: Μάτα Κατσούλη, Τάκης Χριστογιαννόπουλος, Μαρίνα Βουλογιάννη, Θόδωρος Κερκέζος.

Τέλος, από τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς της Περιφέρειας τιμητική διάκριση πήρε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας, για τις προσπάθειές της στον τομέα της Μουσικής και σε άλλες τέχνες. Είχαν επίσης προταθεί οι Οργανισμοί: Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης Καβάλας, Εταιρεία Παιδαγωγικών Μελετών Κομοτηνής, Μουσικό Εργαστήριο Σερρών, Ιστορικός και Λαογραφικός Σύλλογος Χανίων "Κρητικές Μαδάρες", Πολιτιστικός Σύλλογος "Απόλλων" Ηρακλείου Κρήτης, Χορωδία Πρεβέζης, Ωδείο Λαμίας, Πολιτιστικός Σύλλογος "Ασβεστάτων" Αλεξανδρούπολης και Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων (Τρικάλων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ