Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ Ι. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
"Σαμιώτικες εικόνες"

"Παλιό όνειρό μου ήταν να περιγράψω εικόνες από τη ζωή στο Λιμένα Βαθέος, την πρωτεύουσα της Σάμου τα περασμένα χρόνια...".

Μανώλης Νικολαϊδης

Από τόσο φλογερούς ερευνητές - μελετητές περιμένουμε πολλά, με σιγουριά για την ποιότητα, τη γλαφυρότητα και τη γρήγορη ροή του λόγου, που σε όλα τα συγγράμματά του ως τώρα αναπαύει το μάτι και προκαλεί γρήγορη ανάλωση του εκλεκτού υλικού του.

Στο πρώτο βιβλίο του Μανώλη Νικολαϊδη "Ο Αλέξανδρος Πασχάλης και το πολύπλευρο έργο του", απολαύσαμε μέσω του προγόνου του Α.Π. κομμάτια από την ιστορία της Σάμου, για να συμπληρωθεί η μελέτη του με το δεύτερο βιβλίο: "Η ζωή στη Σάμο κατά την τελευταία φάση της Ηγεμονίας και μετά (1900 - 1945)", για την καθημερινότητα του νησιού, την οικονομική, πολιτική, εμπορική του εξέλιξη.

Ολοκληρώνοντας χρονικά την περίοδο έως τις ημέρες μας, εκδίδει το τελευταίο βιβλίο "Σαμιώτικες εικόνες", διανθισμένες με βιογραφικά στοιχεία, μοναδικές, συλλεκτικές φωτογραφίες, κι ένα αξιολογότατο αφιέρωμα για τον ήρωα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου, που υπήρξε στενός φίλος του, όταν συνυπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους.

Το πάθος του για το νησί, τη θάλασσα, τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα στο Λιμένα Βαθέος (Φλουέντζα), την ατμόσφαιρα, την κάθε στράτα και στενό, τους συμπατριώτες και τις ασχολίες τους, παλιές που έσβησαν και καινούριες, που ανθούν, ξεχειλίζει από κάθε γραμμή του κειμένου του. Η βαθιά αγάπη γίνεται γενεσιουργός αιτία, αφού συνεπικουρεί και το ταλέντο στο γράψιμο, μεγάλων αγαθών, όπως ο πλούτος σπουδαίων πληροφοριών, που αποκομίζουμε απ' τις θαυμαστές περιγραφές του, την άφθονη εικονογράφηση, τους ενημερωτικούς πίνακες τοπωνυμίων και ιστορικών ονομάτων, τις πηγές και τη βιβλιογραφία. (εκδόσεις "Γρηγόρη", Αθήνα 1997).

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ