Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο η πανελλαδική κινητοποίηση

Πραγματοποιήθηκε χτες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης στις 9.00 το πρωί πραγματοποιούν αύριο οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, για να καταγγείλουν την κυβερνητική πολιτική, που υπαγορεύον τα ντόπιακαι ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα και οι πολυεθνικές και έχει οδηγήσει στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ έχει μπει σε τροχιά διεκδικητικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το μόνο δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να υπάρξει προοπτική και μέλλον για τις μικρές επιχειρήσεις. Προοπτική επιβίωσης, εξόδου από την κρίση και το τέλμα που δημιουργεί η δραματική πτώση του τζίρου στην αγορά, όπως εκφράζεται από τα "φέσια" που ανέρχονται σε δισ. Οι ΕΒΕ δηλώνουν ότι δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται, εάν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη όξυνση τα τελευταία χρόνια και διεκδικούν:

  • Η κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%.
  • Αναβάθμιση των ταμείων, όχι σε ενοποίηση με υποβάθμιση, εξάλειψη των τοκογλυφικών προσαυξήσεων που φτάνουν μέχρι και 70% για οφειλές ενός έτους.
  • Χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ. Κατάργηση των πανωτοκίων - Εθνική και κοινοτική πολιτική χρηματοδότησης.
  • Οχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων και στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους.

Παράλληλα, μ' αυτά το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει πάντα για:

  • Ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Ανθρώπινες συντάξεις στους συνταξιούχους.
  • Αρση αντικινήτρων, προώθηση αναπτυξιακών μέτρων.
  • Ανεμπόδιστη πρόσβαση στα κοινοτικά προγράμματα, δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Κατάργηση του δημοτικού τέλους 2%. Οχι στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε νέο κέντρο φορολόγησης.
  • Κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού.
Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέφρασαν χτες οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης μέσα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Κατήγγειλαν πως τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες στις πλάτες των ΕΒΕ, όπως αυτά της επαγγελματικής στέγης, της χρηματοδότησης, της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, του εξοντωτικού ωραρίου, της φορομπηχτικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κατακρεούργησης του ασφαλιστικού μας ταμείου, της συνεχώς πτώσης του τζίρου, της εκτόπισης της ελληνικής παραγωγής κλπ., δεν τους αφήνουν περιθώρια να μείνουν πλέον με σταυρωμένα τα χέρια. Μονόδρομο γι' αυτούς αποτελεί πλέον η δυναμική αντίδραση και η διεκδίκηση λύσεων εδώ και τώρα. Ετσι θα συμμετέχουν και στην πανελλαδική κινητοποίηση αύριο στην Αθήνα.

Οπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Σ. Ζαχαρέλης στην ομιλία του, οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν, η πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ να γίνει άλλοθι για τον αφανισμό τους.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, αντιπροσωπεία της ΟΒΣΘ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων, επισκέφτηκε και επέδωσε το ψήφισμα στον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης. Ανάμεσα στα άλλα απαιτούν: Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και του 35%, περιφρούρηση των ασφαλιστικών ταμείων, χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάργηση των πανωτοκίων, να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και στις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, αλλά και στη φοροεισπρακτική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, διεκδικούν ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, προστασία της επαγγελματικής στέγης, ανθρώπινες συντάξεις, άρση των αντικινήτρων και προώθηση αναπτυξιακών μέτρων.

Τέλος, καλούν τους βουλευτές, να καταψηφίσουν τις φοροεισπρακτικές επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού για το 1999, ο οποίος όπως υποστηρίζουν, διαιωνίζει την ίδια σκληρή και ανάλγητη οικονομική πολιτική.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Κατσαρός εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ