Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Και το πιο φρέσκο γάλα... δεν είναι φρέσκο

Την προσοχή των καταναλωτών στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του γάλακτος εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία σημειώνει ότι δε λείπουν τα περιστατικά παραποίησης της ημερομηνίας παστερίωσης ή διατηρησιμότητας του γάλακτος. Η αναφορά του παστεριωμένου γάλακτος ουσιαστικά αφορά τη δράση δυο - τριών μονοπωλίων στον κλάδο, που με τα χρόνια και με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής έχουν εκτοπίσει δεκάδες μικρές μονάδες αποκτώντας το μαχαίρι και το πεπόνι στη διακίνηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η γενική γραμματεία καταναλωτή ενημερώνει για τις τέσσερις κατηγορίες γάλακτος, τις εξής:

  • Γάλα νωπό (φρέσκο): είναι αυτό που δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία εκτός από τη διήθηση, την ψύξη και την ομογενοποίηση. Η διάθεση στην κατανάλωση νωπού μη παστεριωμένου γάλακτος μπορεί να απαγορεύεται, αλλά γίνεται. Γι' αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει όταν αγοράζουν τέτοιο γάλα να το βράζουν πολύ καλά, ώστε να απαλλαχτεί από μικροοργανισμούς επικίνδυνους για την υγεία.
  • Παστεριωμένο γάλα: Είναι το γάλα που προέρχεται από τη θερμική επεξεργασία (παστερίωση) του νωπού γάλακτος. Η διακίνηση και η συντήρησή του πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία ψυγείου και δε χρειάζεται βράσιμο. Κατά την παστερίωση το γάλα απαλλάσσεται από τους επικίνδυνους για την υγεία του καταναλωτή μικροοργανισμούς όχι όμως και από το σύνολο των μικροοργανισμών. Η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος είναι, σύμφωνα με το νόμο, 4 μέρες και πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Γάλα UHT μακράς διάρκειας. Αυτό το γάλα προέρχεται από την εφαρμογή πολύ υψηλής θερμοκρασίας για πολύ μικρό χρονικό διάστημα απαλλάσσοντάς το από μικροοργανισμούς που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και έτσι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος της συντήρησης αναγράφεται στη συσκευασία και ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λίπος διακρίνεται σε πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο και αποβουτυρωμένο. Σε βιολογική αξία υστερεί του παστεριωμένου, λόγω της επεξεργασίας του σε υψηλές θερμοκρασίες. Διατηρείται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Το αφυδατωμένο ή συμπυκνωμένο γάλα προέρχεται από μερική αφυδάτωση του νωπού γάλακτος. Συνήθως λέγεται "εβαπορέ". Το γάλα αυτό μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλούς μήνες. Η διάθεσή του γίνεται σε μεταλλικά δοχεία τα οποία δεν πρέπει να παρουσιάζουν διόγκωση, σκουριά, χτυπήματα και μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο. Και αυτό υστερεί έναντι του παστεριωμένου από πλευράς βιολογικής αξίας. Στην κατανάλωση κυκλοφορούν επίσης σκευάσματα γάλακτος με σκόνη κακάο. Στις ενδείξεις αυτών των προϊόντων πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις "γάλα με κακάο" ή "αποβουτυρωμένο γάλα".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ