Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι στρατηγοί μιλούν...

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Εκκληση" στη Δύση να συνταχθεί με την τουρκική ηγεσία στην υπόθεση Οτσαλάν απηύθυναν χτες οι Τούρκοι στρατηγοί, ενώ εκπρόσωπος του Επιτελείου Ενοπλων Δυνάμεων χαρακτήριζε τις "ειρηνευτικές προτάσεις" του "Απο" "απλή απάτη".

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, έλεγε χτες στο "Ρόιτερς" Τούρκος αξιωματούχος, έχει εξασθενήσει ως μαχητική δύναμη. "Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει υψηλές αξίες, στις οποίες η Δύση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, για τα δικά της συμφέροντα", ανέφερε γραπτό κείμενο της Γραμματείας του Επιτελείου.

Ο Οτσαλάν που βρίσκεται στη Ρώμη από τη σύλληψή του (12 του Νοέμβρη) "παραπλανά τη Δύση", όταν υποστηρίζει ότι επιδιώκει μια ειρηνική λύση ύστερα από 14 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, προστίθεται.

"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία χωρίς να κάνει παραχωρήσεις... Αλλά η ίδια αποφασιστικότητα θα πρέπει επίσης να επιδειχτεί από άλλες χώρες", αναφέρεται ακόμη.

"Περιμένουμε υποστήριξη από άλλες χώρες, επειδή το PKK, που κερδίζει χρήματα μέσω του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, έχει γίνει πρόβλημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τον κόσμο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" σημείωνε χτες ένα "σενάριο" κατά το οποίο η Ιταλία θέλει "να απαλλαγεί" από τον Κούρδο ηγέτη και έχει συμφωνήσει με τη Βόρεια Κορέα να τον στείλει στην Πιονγιάνγκ ως το τέλος του χρόνου.

Οι ιταλικές αρχές έλαβαν την απόφαση αυτή "λόγω των πιέσεων που ασκούν" οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, αλλά και "η ιταλική κοινή γνώμη", υποστηρίζει η "Σαμπάχ".

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ιταλία "δεν έχει λάβει" την υποστήριξη που ήλπιζε από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην υπόθεση. Η "Σαμπάχ" καταλήγει αναφέροντας ότι ο Οτσαλάν θα σταλεί τη βδομάδα των Χριστουγέννων στην Πιονγιάνγκ, μέσω Πεκίνου. Δεν υπήρξε, ως χτες βράδυ, αντίδραση της Ρώμης στο δημοσίευμα.

Στο μεταξύ στο Ντιάρμπακιρ ανακοινώθηκε ότι τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν 22 Κούρδους αντάρτες σε συγκρούσεις χτες στις επαρχίες Τούντζελι και Μαρντίν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις "συνεχίζονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ