Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο χορό των επιτοκίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αλλη μία έστω και μικρή αναταραχή στα παγκόσμια χρηματιστήρια προκαλεί αυτή τη φορά πιο "άμεσες" και "δραστικές" ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθεί το ξανακύλισμα. Εξάλλου η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε δώσει "σαφείς" συμβουλές για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων που αναμένονταν, μια και η κρίση δεν έχει περάσει.

Αυτή τη φορά η αναταραχή ξεκίνησε μετά τη μεγάλη πτώση (- 8,8%) αρχικά και κατόπιν την καθίζηση που εμφάνισε το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Αιτία: Η αναβολή για τον επόμενο χρόνο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις συντάξεις από τη Βουλή της Βραζιλίας, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση βοήθειας στη Βραζιλία. Ακολούθησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ με σημαντική πτώση άνοιξε χτες το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένονταν να χάσουν έδαφος κατά τις σημερινές συναλλαγές, όμως υπήρξαν θετικές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων και κατά το κλείσιμο κατάφεραν να ανακάμψουν. Η σημαντική πτώση για δύο μέρες στη Γουόλ Στριτ και κυρίως η καθίζηση στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Λατινικής Αμερικής εξακολουθούν πάντως να πυροδοτούν φόβους για μια νέα κρίση στις χρηματαγορές.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Οταν η κρίση βρισκόταν στην αιχμή της τον προηγούμενο Αύγουστο - Σεπτέμβρη οι αντιδράσεις ήταν αργές είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπήρξαν πιο άμεσες αντιδράσεις τουλάχιστον στο χώρο των τραπεζών. Χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι η συντονισμένη χτεσινή μείωση των επιτοκίων στις 11 χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ δείχνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από τις κυβερνήσεις τους. Σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ντούιζενμπεργκ τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων στο 3% αποτελεί πρόκριμα για την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος την 1η Γενάρη στις 11 χώρες της ζώνης του ΕΥΡΩ. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η πτώση των επιτοκίων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όπως επίσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ο Ντούιζενμπεργκ διέψευσε πάντως τις φήμες ότι οι κεντρικές τράπεζες επηρεάστηκαν από τις "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να μειώσουν τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα είχε κατανοήσει αυτή την ανάγκη εδώ και καιρό.

Η ανακοίνωση αυτή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας είχε και τη γερμανική έγκριση. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Χανς Τιτμάγιερ απέδωσε την πτώση των επιτοκίων στις "ενδείξεις" ύφεσης της οικονομίας που άγγιξαν και τη ζώνη του ΕΥΡΩ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη μείωση των επιτοκίων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης και τόνισε ότι η Μπούντεσμπανκ και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν την προσήλωσή τους σε μια οικονομική πολιτική σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ