Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εντείνονται οι διεργασίες με ξένους τραπεζίτες

Διευρύνεται η εξάρτηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από διεθνή τραπεζικά κεφάλαια, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την εικόνα που θα παρουσιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από λίγα χρόνια. Η προοπτική αυτή έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αγορά τις τελευταίες μέρες η εξαγορά του 37,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Xios Bank από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι κινήσεις όπως η παραπάνω αποτελούν επιμέρους επεισόδια στην προοπτική να πάρει "σάρκα και οστά" η συνολικότερη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η διαμόρφωση ισχυρών τραπεζικών ομίλων ενόψει της ΟΝΕ, τάση που άρχισε να εκδηλώνεται εδώ και ένα περίπου χρόνο. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι αναμένεται διεύρυνση και ένταση τέτοιων κινήσεων στο επόμενο διάστημα, στην προοπτική της δημιουργίας ελάχιστων τραπεζικών ομίλων που θα ελέγχουν το σύνολο της τραπεζικής αγοράς, εκτιμώντας ωστόσο ότι η εικόνα αυτή θα αποκρυσταλλωθεί στη χώρα μας μετά το πέρας της τρέχουσας δεκαετίας. Στο μεταξύ διάστημα και μέχρι να διαμορφωθούν πιο οριστικά οι συμμαχίες και συνεργασίες, εκτιμάται ότι οι διάφορες κινήσεις θα αφορούν περισσότερο τη δημιουργία ομίλων που θα κατέχουν μερίδια αγοράς της τάξης του 5%-6% στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, επικεντρώνοντας στην προσφορά εξειδικευμένων προϊόντων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν.

Ενόψει των αλλαγών που θα επέλθουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια και συνεπικουρούμενες από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί στον τομέα αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι ισχυρές - για τα ελληνικά δεδομένα - τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σχεδιάζουν και προωθούν ποικίλες μορφές συνεργασίας και - ουσιαστικά - εξάρτησης με ξένα τραπεζικά κεφάλαια. Σημείο αιχμής για την προώθηση και την ευόδωση τέτοιων συνεργασιών - που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς - αποτελεί η προωθούμενη για δεύτερη φορά πώληση της Ιονικής Τράπεζας, αλλά και τα σενάρια μερικής ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας στο μέλλον, που άρχισαν να ξανακάνουν δειλά την εμφάνισή τους τις τελευταίες μέρες. Αρμόδια επί του θέματος στελέχη δεν αποκλείουν, εάν και εφόσον οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ιονικής ολοκληρωθούν, να ακολουθήσουν ανάλογες διαδικασίες διάθεσης ενός μικρού πακέτου μετοχών ή του μάνατζμεντ της Εμπορικής σε ιδιωτικές τράπεζες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ανάλογα σενάρια, που διέρρευσαν σε χαμηλούς τόνους από κυβερνητικούς παράγοντες στο παρελθόν για το μέλλον του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εμπορικής, μπήκαν στα "συρτάρια" των υπουργικών γραφείων, μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού μετώπου των εργαζομένων της τράπεζας με τους εργαζόμενους της Ιονικής, οι οποίοι ως γνωστόν αντέδρασαν δυναμικά στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Στο φόντο των παραπάνω σεναρίων έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να δρομολογούνται κινήσεις συνεργασίας μεταξύ ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και ξένων τραπεζικών ομίλων. Στα πλαίσια αυτά αναθερμάνθηκαν, τις προηγούμενες μέρες, σενάρια επικείμενης συνεργασίας μεταξύ του ομίλου της Eurobank και της γερμανικής Deutsche Bank, τα οποία είχαν δει το "φως" της δημοσιότητας από το περασμένο καλοκαίρι. Το σενάριο τώρα κάνει λόγο για επικείμενη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας με ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank (του ομίλου Λάτση). Να θυμίσουμε ότι ανάλογα σενάρια συνεργασίας είχαν έρθει στην επιφάνεια παλαιότερα και αφορούσαν την εν λόγω γερμανική τράπεζα, καθώς και την επίσης γερμανική Dresder Bank με την Τράπεζα Εργασίας (η οποία πλέον ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση), με στόχο τη διεκδίκηση της Ιονικής. Η εκτίμηση πάντως ότι στο στόχαστρο ενδεχόμενης συμμαχίας μεταξύ της Deutsche Bank και της Eurobank αναμένεται να τεθεί - πέρα από την Ιονική - και η Εμπορική Τράπεζα, έχει τις ρίζες της σε κινήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Η εν λόγω γερμανική τράπεζα ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους - όπως είχε γράψει σχετικά ο "Ρ" - είχε βολιδοσκοπήσει την κατάσταση για το μέλλον της Εμπορικής, σε επαφές που επιδίωξε και πραγματοποίησε τότε με τη διοίκηση της τράπεζας.

Των διεργασιών πάντως που συντελούνται τις τελευταίες μέρες με τη γερμανική τράπεζα, προηγήθηκε σειρά κινήσεων της Eurobank στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, οι οποίες κατέληξαν στην εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών τον περασμένο Ιούνη, στην εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης λίγο αργότερα και στην εξαγορά μέσω Χρηματιστηρίου του πακέτου μετοχών της οικογένειας Ευφραίμογλου στην Τράπεζα Εργασίας τον περασμένο Ιούλη.

Ανάλογα βήματα συνεργασίας με ελληνικά και ξένα κεφάλαια έχει ήδη κινήσει ως γνωστόν και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς (του Μ. Σάλλα), ο οποίος πρόσφατα απέκτησε και τον έλεγχο της Xios Bank (του Β. Βαρδινογιάννη). Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είχε διευρυνθεί ήδη με την εξαγορά διαφόρων εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και τις θυγατρικές της, την "Chase" στην Ελλάδα και την "Credit Lyonnais", η οποία μετονομάστηκε και μετεξελίχθηκε στην "Πειραιώς Prime Bank", τη "Σίγμα ΑΧΕ" κτλ. Επιπλέον, κατά το τρέχον διάστημα προωθείται συνεργασία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου με την ασφαλιστική εταιρία "Allianz", για την ίδρυση κοινής εταιρίας "Πειραιώς - Allianz" που θα προσφέρει νέα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία με το μεγάλο αμερικανικό όμιλο εταιριών "Zilkha", με την ίδρυση της "Πειραιώς Venture Capital".

Η Τράπεζα Πίστεως, ο έτερος μεγάλος όμιλος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, φαίνεται να κρατά προς το παρόν "κλειστά τα χαρτιά της" σχετικά με τις κινήσεις που θα δώσουν το δικό της στίγμα στη νέα διαμορφούμενη εικόνα στην ελληνική τραπεζική αγορά. Τις τελευταίες μέρες πάντως, αμέσως μετά την εξαγορά της Xios Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, φήμες έκαναν λόγο για κινήσεις της Τράπεζας Πίστεως στο εξωτερικό, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας με ξένο τραπεζικό όμιλο.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ