Κυριακή 13 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Καμπάνια για την κοινωνική πολιτική

Καμπάνια για την κοινωνική πολιτική

Καμπάνια για την κοινωνική πολιτική σ' όλη την Ελλάδα ξεκινάει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μια καμπάνια που θα κορυφωθεί με ημερίδα στα πλαίσια της 8ης του Μάρτη 1999.

Οχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κρήτη, όπου θα γίνουν ημερίδες με βάση τα τοπικά προβλήματα. Ηδη, αρμόδια επιτροπή έχει αρχίσει να ετοιμάζει μικρή έκδοση, που θα περιέχει τι δικαιούμαστε οι γυναίκες (εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και προνοιακά δικαιώματα) και τι μας παίρνουν πίσω.

Η καμπάνια θα στηριχτεί στα συμπεράσματα που κατέληξε το τελευταίο Συνέδριο της ΟΓΕ, με πιο χαρακτηριστικά τα εξής:

  • Ο λαός μας και ειδικά οι γυναίκες βιώνουν την εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μας.
  • Στο όνομα της "ανάπτυξης", της "ανταγωνιστικότητας", και της αύξησης της "απασχόλησης" ανατρέπονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και παίρνονται πίσω δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με τόσους και τόσους αγώνες στον αιώνα που φτάνει στο τέλος του.
  • Οι συνέπειες δεν είναι μόνο σοβαρά αρνητικές στα εισοδήματα και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Δεν είναι μόνο η φορομπηχτική επιδρομή στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους. Οι συνέπειες είναι βαρύτατες από τις πρωτοφανείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών που ακολουθούν τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις αρνητικές αλλαγές για τον λαό μας σε θεσμούς και νόμους.

"Κάθε περικοπή της κοινωνικής πολιτικής είναι σε βάρος των γυναικών... Ετσι οι δύο προϋποθέσεις για την ισοτιμία, την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση των γυναικών, αντί να επεκτείνονται πετσοκόβονται, διότι δε χωρούν στην κυρίαρχη πολιτική που ονομάζουν "εθνικό" στόχο της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ, στο ΕΥΡΩ. Αλλωστε ακολουθούν πιστά τις αποφάσεις του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ".

Αυτό αναγκάζεται να διακηρύξει η ΟΓΕ και να το επαναλάβει σε όλους τους τόνους, παραμονή του τελευταίου χρόνου του 20ού αιώνα, ενός αιώνα που οι εργαζόμενοι κέρδισαν τόσα με αγώνες και αίμα, για να τα δουν στο τέλος να συρρικνώνονται...

Η ΟΓΕ επισημαίνει πως το γυναικείο κίνημα της χώρας μας έχει λόγο ύπαρξης, όταν αγωνίζεται για την άρση των αιτιών της ανισοτιμίας των γυναικών, όταν δηλαδή αγωνίζεται για τη μόνιμη εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για την κοινωνική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής πρόνοιας. "Η κοινωνική πολιτική τα συμπεριλαμβάνει όλα - τονίζεται - εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα".

Η ΟΓΕ ζητά να καταργηθεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και με τον οποίο καταργείται το οχτάωρο, η μόνιμη και σταθερή απασχόληση, να καταργηθεί ο νόμος που συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί την κοινωνική πρόνοια, αναθέτοντας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας την ανάπτυξη υπηρεσίας εθελοντισμού. "Η παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας είναι υποχρέωση του κράτους και ο εθελοντισμός είναι κοινωνική αξία, που δεν μπορεί ούτε να θεσμοθετηθεί, ούτε να πριμοδοτηθεί, υπογραμμίζει η ΟΓΕ. Διεκδικούμε ένα δημόσιο σύστημα Πρόνοιας με δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους και όχι μόνο για τους εξαθλιωμένους...

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο: Οχτάωρο, συντάξεις, επιδόματα προνοιακά και μη, άρση της μονιμότητας στους δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού κ. ά. Οι πλειοψηφίες όμως της συνδικαλιστικής ηγεσίας, όχι μόνο δεν αντιδρούν και δεν οργανώνουν ανυποχώρητους αγώνες, αλλά εμπαίζουν τους εργαζόμενους, προωθώντας την κυβερνητική πολιτική, μετέχουν στο δήθεν κοινωνικό διάλογο.

Κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για τα επ' αμοιβή εκδιδόμενα πρόσωπα, που ουσιαστικά προωθεί την πορνεία. Στο όνομα της αποκέντρωσης μεταφέρει τις αρμοδιότητες για τη λειτουργία των πορνείων στην ΤΑ, γιατί αυτή γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της κάθε περιοχής...! Αφήνει στο απυρόβλητο τα κυκλώματα της εμπορίας της ανθρώπινης σάρκας, ενώ γνωρίζει ότι μέσα σ' αυτά εμπλέκονται αστυνομικοί, δικηγόροι, γιατροί και παπάδες ακόμη. Η ΟΓΕ καταγγέλλει τη φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου και ζητά να αποσυρθεί άμεσα.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για κοινωνική πολιτική και πρόνοια είναι ο χειρότερος που έχει ποτέ κατατεθεί: Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μονόδρομου της φτώχειας για τους πολλούς και της αύξησης των κερδών για τους λίγους. Οι γυναίκες καλούνται να υποκαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Σε όλους τους χώρους

Στα πλαίσια της καμπάνιας για την κοινωνική πολιτική, στόχος της ΟΓΕ είναι να δραστηριοποιηθούν οι σύλλογοί της, όχι μόνο τα διοικητικά συμβούλια, αλλά και τα μέλη. Με ποιους τρόπους;

"Δεν αρκεί να βγούμε να μοιράσουμε το υλικό μας στις γυναίκες, τονίζεται. Είναι αναγκαίο να κουβεντιάσουμε, μέσω μικρών συσκέψεων, τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας με τις γυναίκες σε όλους τους χώρους, να τις ενημερώσουμε, αλλά και να τις ακούσουμε.

Γυναίκες στο εμπόριο, υπηρεσίες, βιομηχανίες, παιδεία, υγεία. Αγρότισσες. Γυναίκες χρήστες προνοιακών ιδρυμάτων, γυναίκες εργαζόμενες σε αυτά τα ιδρύματα, άνεργες.

Χρειάζεται να γίνει καταγραφή των προβλημάτων σε κάθε περιοχή: Παιδικοί σταθμοί - τι ανταποδοτικά πληρώνουν. Κέντρα Πρόνοιας - πώς μετεξελίσσονται. Σχολεία - αίθουσες, διδακτικό προσωπικό κ. ά. Υγεία - ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. ά.

Αυτά τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν μπορούν να κατατεθούν στις ημερίδες και να αποτελέσουν αφετηρία συσπείρωσης και διεκδικήσεων".

Ανάμεσα στις μορφές αγώνα της ΟΓΕ για την καμπάνια της, θα είναι ακόμα:Συνάντηση με άλλους κοινωνικούς φορείς ή φορείς εργαζομένων στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία. Καταγγελίες στους αρμόδιους κρατικούς φορείς ή αυτούς της ΤΑ. "Χρειάζεται, λένε οι εκπρόσωποι της ΟΓΕ, να πλησιάσουμε τους ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, με στόχο να τους κάνουμε συμμάχους μας σε αυτό τον αγώνα. Να κουβεντιάσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε, να αξιολογήσουμε τις προτάσεις τους".

Στόχος της ΟΓΕ μέσα από την καμπάνια είναι και η δραστηριοποίηση των συλλόγων με τη συμμετοχή όλων των μελών τους. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, "να ανοιχτούμε πλατιά στις γυναίκες, να τις ενημερώσουμε, να τις ακούσουμε, να μας ακούσουν και να μας καταλάβουν, με στόχο να συστρατευτούν μαζί μας στον αγώνα τον καλό, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ, στον αγώνα για την ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να μαζικοποιήσουμε τους συλλόγους μας. Εκτιμάμε ότι οφείλουμε και σήμερα να μπούμε μπροστά για όλα όσα διαδραματίζονται σε βάρος μας... Τον δρόμο τον ξέρουμε. Είναι ο ανυποχώρητος αγώνας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα - έναυσμα για νέους αγώνες (2011-04-27 00:00:00.0)
Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα μονοπώλια (2010-04-30 00:00:00.0)
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι γυναίκες (2009-06-28 00:00:00.0)
Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα (2003-02-20 00:00:00.0)
Για αυξήσεις στα μεροκάματα και «πάγωμα» τιμών (2002-08-29 00:00:00.0)
Μόνη λύση οι αγώνες με το λαό (2001-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ