Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ολοκληρώθηκε με αποτυχία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε επίτευξη οριστικής συμφωνίας, γι' αυτό και αποφασίσαμε να τερματιστούν σε αυτό το σημείο οι διαπραγματεύσεις της συνόδου». Με αυτή τη λακωνική φράση ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε, νωρίς χθες το απόγευμα, την έντονη φημολογία περί κατάρρευσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, μετά από δύο βδομάδες διαπραγματεύσεων, στη θερινή κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ.

Ο Μπιλ Κλίντον, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους από το Λευκό Οίκο, προσπάθησε να διασκεδάσει το αρνητικό κλίμα, υπογραμμίζοντας, πολλές φορές, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε αρκετά ζητήματα. Εσπευσε να συμπληρώσει ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην «ειρηνευτική διαδικασία», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «σύντομα θα υπάρξει οριστική συμφωνία». Εντούτοις, αν και εγκωμίασε το κουράγιο και των δύο ηγετών, του Εχούντ Μπάρακ και του Γιασέρ Αραφάτ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε περισσότερες υποχωρήσεις, «αποδεικνύοντας ότι έχει όραμα και σθένος», ενώ για τον Παλαιστίνιο ηγέτη αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι «είναι δεσμευμένος στην ειρήνη».

Εκτός από την ενημέρωση Κλίντον, σύντομες δηλώσεις έκανε, από το Φρεντερίκ, κοντά στο Καμπ Ντέιβιντ, και ο Εχούντ Μπάρακ ο οποίος τόνισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η επιμονή των Παλαιστινίων στις θέσεις τους για την τύχη της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ.

Σαφέστερος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπός του Γκάντι Μπαλτιάνσκι, ο οποίος κατηγόρησε τους Παλαιστινίους γιατί «επέμειναν σε εξτρεμιστικές θέσεις που ήταν αδύνατο να γίνουν αποδεκτές από το Ισραήλ». Ο Μπαλτιάνσκι ανακοίνωσε ότι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Ουάσιγκτον θα επαναλάβει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες.

Στην απροθυμία του Ισραήλ να ικανοποιήσει ειλημμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών απέδωσε την κατάρρευση των συνομιλιών, η Παλαιστίνια αξιωματούχος Χανάν Ασράουι, η οποία προειδοποίησε για την έκρηξη βίας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη. «Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την αποτυχία της συνόδου ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος τόνισε πως «ό,τι χάθηκε με τη βία, θα ανακτηθεί μόνο με τη βία από το Ισραήλ».

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των υπολοίπων αραβικών χωρών, που είχαν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της παράδοσης της αραβικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ