Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στο «επίκεντρο» ο ομοσπονδιακός στρατός

Aπό προηγούμενη διαδήλωση Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Aπό προηγούμενη διαδήλωση Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΤΙΡΑΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δύο ξεχωριστά περιστατικά φέρνουν στο επίκεντρο της «διαμάχης» στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, τον ομοσπονδιακό στρατό, εγείροντας κατά αυτόν τον τρόπο αναλύσεις παντός τύπου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, το Κοινοβούλιο ψήφισε για την αύξηση της φορολογίας των Γιουγκοσλάβων πολιτών, ούτως ώστε να υπάρξουν τα έκτακτα κονδύλια στον ετήσιο προϋπολογισμό για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ζημίες σε εξοπλισμό που υπέστη το στράτευμα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 2 δισ. δολάρια, μαζί με τα έκτακτα κονδύλια, προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες και να εκσυγχρονιστεί.

Συνάμα, «θρίλερ» με πολύ σασπένς έγινε επί τριημέρου το θέμα με το συνοριακό φυλάκιο Χάνι ι Χόντιτ Μπόζαϊ. Χτες η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η μετακίνηση των πολιτών στα σύνορα Αλβανίας - Μαυροβουνίου που όπως υποστηρίζει είχε κλείσει τη Δευτέρα από τους γιουγκοσλαβικούς ομοσπονδιακούς φρουρούς που ζητούσαν από τους Αλβανούς πολίτες να έχουν γιουγκοσλαβικές ομοσπονδιακές θεωρήσεις στα διαβατήριά τους.

Ο Αλβανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σοκόλ Γκόκα, είχε δηλώσει ότι οι Μαυροβούνιοι αστυνομικοί σφράγιζαν κανονικά τα διαβατήρια των Αλβανών, ενώ δύο χλμ. στο εσωτερικό οι ομοσπονδιακοί φρουροί δεν επέτρεπαν την είσοδό τους χωρίς θεώρηση στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, Αλβανία και Μαυροβούνιο κατέληξαν το Φλεβάρη σε συμφωνία, με την οποία επιτρέπεται στους Αλβανούς και στους Μαυροβούνιους να παίρνουν τις άδειες εισόδου στα σύνορα, στο φυλάκιο Χάνι ι Χόντιτ. Από τότε χιλιάδες Αλβανοί επισκέπτονται το Μαυροβούνιο ως τουρίστες, αλλά και για εμπορικούς λόγους. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει «ανησυχία» στην αλβανική κυβέρνηση καθώς όλο το βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας στηρίζεται οικονομικά στις εμπορικές ανταλλαγές που γίνονται με το γειτονικό Μαυροβούνιο.

Διαδήλωση Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησαν χτες στο Λεποσάβιτς - περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της Πρίστινα - συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά των προσπαθειών του ΟΟΣΑ που επιδιώκει να επιβάλλει την καταχώριση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου σε εκλογικούς καταλόγους για τις τοπικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί για το τέλος του χρόνου. Ο λόγος της διαφωνίας των Σέρβων είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της σερβικής κοινότητας έχει εκδιωχθεί μετά την εισβολή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και επομένως η προσφυγή στις κάλπες δε θα μπορούσε να είναι δίκαιη και ισότιμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ