Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Τα μάτια στραμμένα στη Σεβίλλη

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, ο μεγάλος στόχος του ελληνικού στίβου

Η Ισπανία και ειδικότερα η Σεβίλλη, θα φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 1999, το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, από 20 ως 29 Αυγούστου. Ενα χρόνο πριν από το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ το "Σεβίλλη '99" προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι "σούπερ σταρ" του αθλητισμού. Ετσι αν το "Αθήνα '97" είχε το μειονέκτημα της μεταολυμπιακής χρονιάς, ο διάδοχός του έχει το πλεονέκτημα της προολυμπιακής χρονιάς, όπου οι μεγάλοι αθλητές έχουν αρχίσει και "ξαναγεμίζουν τις μπαταρίες" τους και υπόσχονται μεγάλες επιδόσεις και παγκόσμια ρεκόρ. Ολα αυτά βέβαια με το αζημίωτο, αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου έχει καθιερώσει πλέον από το 1997 τα χρηματικά πριμ για τους τρεις πρώτους των παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Παρά το γεγονός ότι ο Πρίμο Νεμπιόλο και η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχουν γεμίσει το αγωνιστικό καλεντάρι του στίβου με διοργανώσεις για χάρη των χορηγών και της τηλεόρασης, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του.

Για τον ελληνικό στίβο το ραντεβού στη Σεβίλλη προσφέρει μια νέα ευκαιρία για να πιστοποιηθεί η άνοδός του. Τα δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997, από τη Νίκη Ξάνθου (ασημένιο) και τον Κώστα Γκατσιούδη (χάλκινο), αποτελούν μια παρακαταθήκη, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργούν επιπλέον υποχρεώσεις στους Ελληνες πρωταθλητές. Ο ελληνικός στίβος έχει πάψει πλέον να αποτελεί παρία του διεθνούς στίβου και οι Ελληνες φίλαθλοι περιμένουν πολλά και τη νέα χρονιά από τους εκπροσώπους του.

Πρώτα πρώτα από την Ολγα Βασδέκη,που με αργά αλλά σταθερά βήματα έφτασε στην κορυφή. Μετά το χρυσό μετάλλιο της Βουδαπέστης, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο στίβου η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια έχει στόχο μια θέση στο βάθρο, γιατί όχι και την πιο ψηλή. Για τους δύο "μεταλλιούχους" της Αθήνας, την Νίκη Ξάνθου και τον Κώστα Γκατσιούδη το "Σεβίλλη '99" είναι η ευκαιρία για την επιβεβαίωση της παγκόσμιας κλάσης τους. Η Ξάνθου που δε συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θέλει να επανέλθει ακόμα πιο δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο, ενώ ο άτυχος Κ. Γκατσιούδης, που τραυματίστηκε, έχει όλες τις δυνατότητες ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο.

Στα σπριντ ο τρίτος της Βουδαπέστης, Χάρης Παπαδιάς και ο πρωταθλητής Ευρώπης στο κλειστό Αγγελος Παυλακάκης θα προσπαθήσουν με μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή τη φορά να μπουν στον τελικό των 100μ. και να κατακτήσουν τον τίτλο του καλύτερου λευκού σπρίντερ. Αυτό το έχει ήδη καταφέρει ο Γ. Παναγιωτόπουλος στα 200μ. στον τελικό της Αθήνας και θα θέλει να το επαναλάβει στη Σεβίλλη.

Στις γυναίκες η Κατερίνα Θάνου στα 100μ. και η Κατερίνα Κόφφα στα 200μ. "βλέπουν" κι αυτές τελικό, κάτι που θα αποτελέσει μια εξαιρετική επιτυχία.

Ο έμπειρος, αλλά και άτυχος Λάμπρος Παπακώστας θέλει φέτος να ανέβει στο παγκόσμιο βάθρο και να μη μείνει μόνο με τη διάκριση της συμμετοχής σ' έναν τελικό. Ιδιο στόχο έχουν και τα κορίτσια της δισκοβολίας Κελεσίδου, Τσικούνα, Βόγγολη που πλέον έχουν και την εμπειρία των μεγάλων διοργανώσεων.

Το 1999 εκτός από το Παγκόσμιο της Σεβίλλης θα διεξαχθεί και το Παγκόσμιο Κλειστού στίβου στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας, όπου η ελληνική παρουσία αναμένεται δυναμική, όπως και δύο χρόνια πριν στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ