Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπό διάλυση το ΙΓΜΕ, στους ιδιώτες η έρευνα!

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, καταργούνται τα περιφερειακά παραρτήματα του Ιδρύματος, εκχωρούνται δραστηριότητες στους ιδιώτες, συρρικνώνεται δραστικά το προσωπικό. Συνεργός στη διάλυση, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου

Σε διάλυση οδηγείται το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση της ερευνητικής δραστηριότητάς του σε ιδιώτες,με νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και που ήδη ξεκίνησε να συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση δίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου ΙΓΜΕ, που, παρουσιάζοντας σαν "θετικές εξελίξεις", ελιγμούς της κυβέρνησης, ανέστειλε τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των έξι παραρτημάτων του ΙΓΜΕ στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κοζάνη, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Πρέβεζα), που επιτελούν το 80% της ερευνητικής δραστηριότητας του ινστιτούτου! Με τροπολογία που εσπευσμένα κατέθεσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και προκειμένου να αποσοβήσει αντιδράσεις, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας στη θέση των παραρτημάτων, "ολιγομελών γραφείων"!

Παράλληλα με το νομοσχέδιο εκχωρούνται δραστηριότητες του ΙΓΜΕ στις περιφέρειες, οδηγώντας τες, με έμμεσο τρόπο στα χέρια ιδιωτών. Μαζί με τις δραστηριότητες ουσιαστικά εκχωρούνται στις περιφέρειες και από κει στους ιδιώτες και τα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει το ΙΓΜΕ. Εκτός από αυτό, δίνεται η δυνατότητα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου το εναπομείναν ΙΓΜΕ "να αναθέτει γεωλογικές, υδρογεωλογικές και μεταλλευτικές έρευνες και σε τρίτους"!

Για το εναπομείναν ΙΓΜΕ δε διασφαλίζεται καν η επαρκής χρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό, αφού στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα πως στόχος είναι η μείωση των σχετικών κονδυλίων και πως το ΙΓΜΕ θα πρέπει να ορθολογικοποιήσει τη λειτουργία του στην κατεύθυνση της αυτοχρηματοδότησής του.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται δραστική μείωση του προσωπικού, μέσα από την κατάρτιση νέων κανονισμών οργανωτικής διάρθρωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, θα μειωθεί το προσωπικό κατά 400 άτομα,από 1.061 που είναι σήμερα, με μετάταξή τους στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, δεν έχει τεθεί το παραμικρό κριτήριο για το ποιοι θα μεταταγούν, αφήνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ρουσφετολογικά κριτήρια. Επίσης, οι μεταταγόμενοι θα πάνε σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις, ανά πάσα στιγμή δηλαδή μπορεί να βρεθούν στο δρόμο, ενώ θα έχουν σημαντικές απώλειες στους μισθούς τους και αβέβαιη βαθμολογική εξέλιξη.

Χτες, οι εργαζόμενοι είχαν στάση εργασίας για μια ώρα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του Συλλόγου ισχυριζόμενη ότι η τροπολογία της υπουργού είναι ικανοποιητική, ανέστειλε την προγραμματισμένη για σήμερα πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή και κάλεσε σε γενική συνέλευση σήμερα. Η "Αγωνιστική Συσπείρωση" καταγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης που, σε συνεργασία με το προεδρείο του Συλλόγου, οδηγούν το ΙΓΜΕ σε διάλυση και καλεί τους εργαζόμενους στη συνέλευση να ανατρέψουν τις αποφάσεις του προεδρείου και να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Την τακτική της κυβέρνησης να καταργήσει τα παραρτήματα του ΙΓΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,τονίζοντας πως "σε μια περίοδο που μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, διαλύεται ο πιο αξιόπιστος και υπεύθυνος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών και των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ