Σάββατο 16 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δημοπρασία ομολόγων την Τρίτη

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τριετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 7,6% ετησίως, ποσού 180 δισ. δρχ. θα διενεργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη 19 Γενάρη 1999. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 22 Γενάρη 1999.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές μέσω των λεγόμενων Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμία προμήθεια.

Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις 22 Γενάρη στην αντικατάσταση ομολόγων τριετούς διάρκειας της έκδοσης 20 - 11 - 1998, σταθερού επιτοκίου 9,3% με ομόλογα της νέας έκδοσης της 22 - 1 - 1999. Στα πλαίσια αυτά, οι κάτοχοι των παραπάνω τίτλων καλούνται στις 19 Γενάρη, ημέρα της δημοπρασίας της νέας έκδοσης τριετών ομολόγων, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το ποσό των ομολόγων που επιθυμούν να αντικαταστήσουν, στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 12 μ.

Η τιμή επαναγοράς της παλαιάς έκδοσης θα είναι εκείνη που θα προκύψει από τη μέση απόδοση της δημοπρασίας της 19 - 1 - 98, στην οποία (απόδοση) θα προστίθενται 0,15 εκατοστιαίες μονάδες (0,15%).

Η τιμή στην οποία θα διατεθεί το επιπλέον ποσό της νέας έκδοσης προς αντικατάσταση της παλαιάς θα καθοριστεί από τη μέση τιμή που θα προκύψει από τη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η παραπάνω κίνηση φέρεται να είναι η επιδίωξη του υπουργείου να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μέσω της αντικατάστασης της παλαιάς έκδοσης με τη νέα, στην οποία έχει οριστεί χαμηλότερο επιτόκιο, προσφέροντας ωστόσο ως κίνητρο στους κατόχους των παλαιών τίτλων την επιπλέον απόδοση (0,15%), σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τη φορολόγηση των τόκων που θα τύχουν με τη νέα έκδοση όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος (σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική τροπολογία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ