Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Συμπαιγνία "κοινωνικών εταίρων"

Συνάντηση για τη συνδιαμόρφωση και υλοποίηση του "Εθνικού Σχεδίου", με ενεργό συμμετοχή και της ΓΣΕΕ στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Ενεργητική συμμετοχή στη... διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση του αντεργατικού "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση" για το 1999 θα έχει η ΓΣΕΕ, ύστερα από δικό της αίτημα (!) και με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της!

Το αίτημά της έγινε... αποδεκτό από την κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχαν χτες οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕ,με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,με σκοπό τη συνεργασία των "κοινωνικών εταίρων" στη διαμόρφωση και υλοποίηση του "Εθνικού Σχεδίου". Το σχέδιο, ωστόσο, βασίζεται στις κεντρικές αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα στηριχτεί σ' αυτό όλη η πολιτική της κυβέρνησης για το 1999. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένες, που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, μια και η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει βάρος στην εκχώρηση νέων προνομίων στους εργοδότες, μέσα από τα "Εθνικά Σχέδια".

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έθεσε και ζητήματα που αφορούν τη δομή και λειτουργία του ΟΑΕΔ, όπου, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται να προτείνει ανάμεσα στα άλλα, την κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, με κυβερνητική επιχειρηματολογία!

Ειδικότερα, για το "Εθνικό Σχέδιο", ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή των "κοινωνικών εταίρων", επειδή η ενίσχυση της απασχόλησης δεν είναι μόνο δικό της θέμα, αλλά όλης της κοινωνίας. Σημείωσε ακόμη ότι θα επιδιωχτεί κάθε κατευθυντήρια γραμμή του νέου σχεδίου να συνοδεύεται από "μετρήσιμους και αξιολογήσιμους στόχους".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Ν. Δανιλάτος,εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία διαμόρφωσης του "Εθνικού Σχεδίου".

Να σημειωθεί ότι σε κείμενο που δόθηκε στους εργατικούς συντάκτες, με προτάσεις και θέσεις που αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στη συνάντηση, σχετικά με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, διαπιστώνεται ότι δαπανούνται περισσότερα από 100 δισ. δρχ. ετησίως για τα επιδόματα των εποχιακά απασχολουμένων, ξενοδοχοϋπαλλήλων κλπ. και το σύστημα "όχι μόνο δεν έχει καμιά ανταποδοτικότητα, αλλά είναι και κατ' εξοχήν άδικο"!Προτείνεται, ακόμη, να μετατραπούν τα επιδόματα ανεργίας τους σε "επιδόματα εργασίας" σε εργασίες σχετικά με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, προσαυξημένα κατά 50%! Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει αλλαγές στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε χειρότερη από τη σημερινή βάση.

Για το 35ωρο

Στα πλαίσια της συνάντησης, συζητήθηκε και το 35ωρο,για πρώτη φορά σε τριμερή βάση, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι η γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου μπορεί να αυξήσει κατά 2% την απασχόληση και ότι θα προταθεί στην κυβέρνηση σχέδιο νόμου για τη νομοθέτηση του 35ωρου. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να "ανταλλαχτεί" το 35ωρο με κάποια επιπλέον παραχώρηση στους εργοδότες, παραδεχόμενος χαρακτηριστικά ότι"τα έχουν πάρει όλα"!

Ο Μ. Παπαϊωάννου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης κινήτρων για την εφαρμογή του. Ο Ν. Αναλυτής παρέπεμψε στο διάλογο με τη ΓΣΕΕ, που θα αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Στην απάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων σχετικά με την πρόσκληση για διάλογο από τη ΓΣΕΕ, σημειώνεται ότι έχουν εκφράσει με σαφήνεια "την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μείωση των ωρών εργασίας", επικαλούνται τη διαπίστωση του ΟΟΣΑ ότι "η μείωση των ωρών εργασίας συμβαδίζει με αύξηση της ανεργίας", επισημαίνουν ότι "αν εφαρμοστεί θα επιβαρυνθεί σοβαρά το κόστος παραγωγής" και "θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων", ενώ τονίζουν ότι η Ελλάδα "θα πρέπει να είναι από τις τελευταίες χώρες που θα προχωρήσουν σε ανάλογους προβληματισμούς"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ