Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κουν και "Ορνιθες"

Κουν και "Ορνιθες"

Μια ξεχωριστή παράσταση με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, θα μεταδώσει το "Θέατρο της Δευτέρας". Ξεχωριστή, γιατί, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κάρολος Κουν και συντελεστές της μεταξύ άλλων, είναι ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Βασίλης Ρώτας και ο Μάνος Χατζιδάκις. Η παράσταση προβάλλεται από το πρώτο κανάλι στα πλαίσια των εκπομπών - αφιερωμάτων στον Κάρολο Κουν, για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του. Η παράσταση, η οποία θα μεταδοθεί κινηματογραφημένη, ανέβηκε από το θίασο του Κάρολου Κουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1975. Η κινηματογράφηση έγινε από τον Μίμη Κουγιουμτζή στη διάρκεια της γενικής δοκιμής, που είχε γίνει στην Επίδαυρο. Η σκηνοθεσία είναι του Κάρολου Κουν, η μετάφραση - διασκευή του Βασίλη Ρώτα, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, η χορογραφία της Ζουζού Νικολούδη, η φωτογραφία - μοντάζ του Σάκη Μανιάτη και η ηχοληψία του Νίκου Αχλάδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Αρμένης, Νίκος Κούρος, Χρήστος Καλαβρούζος, Δημήτρης Χατζημάρκος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής και Ρένη Πιττακή. (Δευτέρα ΕΤ - 1 22.00)

Στο νεολιθικό Διμήνι

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα που αποκαλύπτουν τη "ζωή" και την τέχνη στο Διμήνι της νεολιθικής εποχής. Ο φακός της εκπομπής "Αγγεία και εργαλεία" σμιλεύει τον πλούτο των αγγείων, ξεκινώντας από τη θαυμαστή κεραμοπλαστική στο Διμήνι και ταξιδεύοντας στην εποχή του χαλκού. Οι πανελλήνιες εξορμήσεις των βασιλείων της Ελλάδας, για την εξασφάλιση της πρώτης ύλης, του χαλκού, απαθανατίστηκαν στα διακοσμημένα αγγεία, ενώ οι έρευνες σήμερα αποδεικνύουν τις εμπορικές σχέσεις του μυκηναϊκού κόσμου τόσο με την Ανατολή, όσο και με το Βορρά. (Τρίτη ΕΤ - 3 22.00)

"Λαϊκά δρώμενα" στο Σοχό

Το Τριώδιο άνοιξε και τα καρναβάλια σε λίγο θα είναι γεγονός. Ενα γεγονός που έχει τις ρίζες του σε πολύ παλιά χρόνια, αλλά τα έθιμα διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Απόκριες και το καρναβάλι του Σοχού. Η εκπομπή "Λαϊκά δρώμενα", θα μεταδώσουν τις ιδιαίτερες στιγμές του γιορτασμού των Απόκρεων στο όμορφο χωριό της Μακεδονίας, στο Σοχό. Αποκριά λοιπόν στο Σοχό και ψηλόσωμοι άνδρες μεταμφιέζονται σε τραγόμορφα όντα. Οι τραγόμορφες μεταμφιέσεις, έχουν τις ρίζες τους σε μύθους και παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν δε γίνουν καρναβάλια τότε η περιοχή θα πληγεί από πολλά δεινά. Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καρναβαλιού είναι τα πέντε μεγάλα κουδούνια, ζωσμένα στη μέση του μεταμφιεσμένου, καθώς και οι μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπο. (Πέμπτη ΕΤ - 2 17.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ