Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκεντρώσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και έστειλαν μαχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση, κλείνοντας τα καταστήματά τους και συμμετέχοντας στη δυναμική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης παρά τη διασπαστική τακτική της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου να προτείνει για χτες τη συμβολική ενέργεια συσκότισης των καταστημάτων τις απογευματινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που η αγορά ήταν κλειστή, συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση, απαιτώντας άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ενώ στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μετέφεραν μηνύματα συμπαράστασης εκπρόσωποι του ΕΚΘ, των συνταξιουχικών οργανώσεων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ, των οικονομικών επιμελητηρίων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ηλίας Μαυρίδης, μιλώντας στη συγκέντρωση αναφέρθηκε στην οικτρή οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης και τόνισε πως αυτό οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ξεπάστρεμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβάλλει η σύγκλιση των οικονομιών, προς το συμφέρον των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κώστας Ζαχαρέλης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άδικης και εισπρακτικής φορολόγησης και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σήμερα, ενώ αθέτησε κάθε υπόσχεση για φορολογική μεταρρύθμιση, εξωθεί τους μικρομεσαίους στον αφανισμό και αφήνει άθικτες τις φοροαπαλλαγές των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των μεγαλοκεφαλαιούχων. Η πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ, κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους, ενώ οδηγεί τον κορμό του παραγωγικού ιστού της χώρας, που είναι οι ΜΜΕ, στον αφανισμό. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το ΥΜΑΘ, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Στην Πάτρα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το εικοσιτετράωρο κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών στην Πάτρα.Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών και μικρομαγαζάτορες της πόλης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης, που ουσιαστικά στραγγαλίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κοντά στα πανελλαδικά αιτήματα, όπως το φορολογικό και τα "αντικειμενικά κριτήρια", οι ΕΒΕ της Πάτρας διαμαρτυρήθηκαν για την παραγωγική συρρίκνωση της περιοχής, η οποία χάνοντας διαρκώς εργοστάσια και επιχειρήσεις οδηγείται στην παρακμή, την ανεργία και τη φτώχεια. Αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο πως θα συμπαρασύρει τις μικρές επιχειρήσεις και τα μεσαία μαγαζιά, τα οποία άλλωστε πλήττονται και από την επέκταση των αλυσίδων των πολυκαταστημάτων, που διαρκώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Χτες το πρωί η Πάτρα κυριολεκτικά παρέλυσε από το μεγάλο σε έκταση και σε παλμό συλλαλητήριο. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κονβόι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, το οποίο απλώθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μπροστά πήγαιναν πεζοί οι ΕΒΕ με τα πανό τους, ακολουθούμενοι από μια τεράστια αλυσίδα ταξί που κόρναραν. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Νομαρχία Αχαϊας, όπου οι εκπρόσωποι επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη (ο οποίος για μια ακόμη φορά δήλωσε αναρμόδιος), η ουρά βρισκόταν ακόμη στην αφετηρία της. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τη Δημαρχία, όπου οι εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο Πάτρας.

Επιτυχία είχε το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην Καρδίτσα,όπου λουκέτο έβαλε η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια πορεία στη νομαρχία και επίδοση ψηφίσματος από την ομοσπονδία ΕΒΕ και από τον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Οι ΕΒΕ της Λήμνου

Με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συγκέντρωση απάντησαν και οι ΕΒΕ της Λήμνου στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική. Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Μύρινας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των ΕΒΕ και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της. Τέλος και σε μια σειρά άλλες πόλεις, όπως στην Αρτα και στη Ζάκυνθο,όπου το εκεί Εργατικό Κέντρο χαιρέτισε με ψήφισμά του την κινητοποίηση, οι ΕΒΕ συμμετείχαν μαζικά στις χτεσινές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ