Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αυθαιρεσία στη λογική του "τζόγου"

"Εν λευκώ" στις επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης παραδίνονται τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων

Επικίνδυνα παιχνίδια με την τεράστια κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ - περιουσία η οποία δημιουργήθηκε κυρίως από τις θυσίες των εργαζομένων και από τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές - επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την αυθαιρεσία που χρόνια γίνεται σε βάρος των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η τροπολογία που κατέθεσε (για... ευνόητους λόγους) αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η τροπολογία αυτή, κατατέθηκε 10 μέρες μετά την αναχώρηση των "εμπειρογνωμόνων" του ΟΟΣΑ, που επισκέφτηκαν την Αθήνα και -αφού ενημερώθηκαν επίσημα για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων - έδωσαν τις "συμβουλές" και "συνταγές" για την "εξυγίανση" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

  • Οχι μόνο εμμένει αλλά και ενισχύει την αυθαιρεσία στην διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα υποτίθεται πως τα διαθέσιμα κεφάλαια με απόφαση της κυβέρνησης μπορούσαν να τοποθετούνται σε τίτλους του δημοσίου, τώρα εισάγεται η ιδέα της τοποθέτησής τους σε μορφές χρηματιστηριακού τζόγου, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια και οι μετοχές, με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας. Αντί δηλαδή να τεθεί τέρμα στην αυθαιρεσία τόσων χρόνων και να αποδοθούν τα αποθεματικά σε εκλεγμένες από τους εργαζόμενους διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, θεσπίζεται η κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας.
  • Δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας, να παίξει στον "τζόγο" του χρηματιστηρίου, όσα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ δεν απορροφούνται σε τίτλους του δημοσίου, χωρίς να απαιτείται - όπως με το προηγούμενο καθεστώς - καμιά απολύτως προηγούμενη έγκριση. Ετσι, η Τράπεζα της Ελλάδας που έχει αναλάβει να υπηρετήσει πιστά την πολιτική του Μάαστριχτ και της κυβέρνησης - αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις - θα μπορεί να "επενδύει" τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ ακόμα και για την αγορά μετοχών επιχειρήσεων που έχουν εισαχθεί ή πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Αν για παράδειγμα δεν βρεθούν αγοραστές για το νέο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ή της ΔΕΠ που έχει αποφασίσει να πουλήσει η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορεί να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ για την αγορά μετοχών των ιδιωτικοποιούμενων ΔΕΚΟ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, πως:

  • Ο θόρυβος που προκλήθηκε στον Τύπο το τριήμερο που πέρασε, δεν ασχολείται καθόλου με την ουσία και το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας και με το πρόβλημα της διαχείρισης των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων γενικά, αλλά με τις... διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση για την υπονόμευση τωνασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
  • Η τροπολογία είναι ίδια στην ουσία και το περιεχόμενο, όπως το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμαστεί πριν ένα χρόνο και είχε εγκριθεί (στις 8/4/96) από την κυβέρνηση (Γ. Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης εκτός από τον Αλ. Παπαδόπουλο που είχε ενστάσεις).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για τα ταμειακά διαθέσιμα(2015-03-17 00:00:00.0)
Βαθαίνει τον εσωτερικό δανεισμό με «υποσχέσεις» - κενό γράμμα(2015-03-14 00:00:00.0)
Νέα λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων(2013-04-11 00:00:00.0)
Γαλαζοπράσινο «ριφιφί» στα Ταμεία(2007-03-20 00:00:00.0)
Μετοχοδάνεια στα Ταμεία!(2006-06-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη λεηλασία των Ταμείων(1997-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ