Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία των οδηγών φορτηγών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η απεργία των χιλιάδων οδηγών φορτηγών στην Ισπανία συνεχίζεται, ενώ σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια και συλλήψεις απεργών. Διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να μειώσουν ή και να σταματήσουν την παραγωγή τους, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζομένους τους να παραμείνουν σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, η "Οπελ" ζήτησε από τους 20.000 εργαζομένους της στη Γερμανία να μην πάνε για δουλιά επειδή μέρη των αυτοκινήτων δεν κατάφεραν να μεταφερθούν από την Ισπανία. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ίσως μέχρι το τέλος της βδομάδας αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή σε όλες τις επιχειρήσεις της. Επίσης, η "Βολκσβάγκεν" στο Βόλφσμπεργκ της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι περίπου 3.500 εργαζόμενοι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες. Και αυτό όταν οδηγοί δύο φορτηγών προσπάθησαν να διασπάσουν την απεργία και να περάσουν από τους απεργούς.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη το βράδυ 21 απεργούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή των συναδέλφων τους που δεν απεργούσαν. Ετσι, κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας στους κεντρικούς δρόμους της βόρειας Ισπανίας, οι απεργοί πετούσαν πέτρες στα διερχόμενα απεργοσπαστικά φορτηγά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χάγη καταδίκασε τα γεγονότα στις βόρειες πόλεις του Μπούργκος και Παλένσια. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με "καλή θέληση" αν οι απεργοί έδειχναν μια παρόμοια διάθεση. Η δεξιά κυβέρνηση του Αθνάρ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως χρειάζεται να τερματιστούν οι παροχές ώστε η Ισπανία να μπορέσει να εκπληρώσει τις επιταγές της "Συνθήκης του Μάαστριχτ" για την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των απεργών και της κυβέρνησης συνεχίστηκαν για πέμπτη μέρα, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά ένδειξη για την επίτευξη λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ