Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Υποσχέσεις, καταρρεύσεις και μεταναστεύσεις...

ΤΙΡΑΝΑ. -

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, συνέχισε χτες την "επίθεση γοητείας" του στην πόλη Ελμπασάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες για τις "αγαθές προθέσεις" της κυβέρνησής του, όσον αφορά το σκάνδαλο των "πυραμίδων". Προχτές, στη Λούσνια, υποσχέθηκε ότι οι πολίτες δε θα πληρώνουν φόρους για δυο χρόνια - αλλά, ακόμη κι αν υλοποιήσει την υπόσχεσή του, η απώλεια για τους πολίτες παραμένει πολύ μεγάλη.

Ο Μπερίσα (δηλώνει ότι) προσεχώς θα επισκεφθεί την Αυλώνα, την πόλη στην οποία έχουν σημειωθεί τα χειρότερα επεισόδια από την απαρχή της κρίσης κι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3 άνθρωποι. Χτες, στη νότια αυτή πόλη συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις χιλιάδων εξαπατημένων καταθετών και φοιτητών, οι οποίοι ζήτησαν ξανά παραίτηση της κυβέρνησης κι απείλησαν ότι θα αρχίσουν- από σήμερα - απεργία πείνας, αν τα αιτήματά τους (επιστροφή χρημάτων στους πολίτες, παραίτηση κυβέρνησης) δε γίνουν δεκτά.

Αλλά ο Αλβανός Πρόεδρος έχει αποσαφηνίσει ότι η κυβέρνηση δε θα καταβάλει αποζημιώσεις για ολόκληρο το ποσό που χάθηκε στις παρατράπεζες (ορίζεται μεταξύ ενός και δύο δισ. δολαρίων), και ότι "η κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων (οι οποίοι) πρέπει να αποδεχτούν τις προτεινόμενες λύσεις".

Ακόμη μια κατάρρευση (;)

Στα Τίρανα, μια από τις εταιρίες που λειτουργούν ακόμη βάσει του προτύπου της επένδυσης "υψηλού ρίσκου", η "VEFA", ανακοίνωσε χτες ότι θα αρχίσει να επιστρέφει στους καταθέτες τα αρχικά τους κεφάλαια, έως του ποσού των 20 χιλιάδων δολαρίων.

Η ανακοίνωση φάνηκε να αποτελεί μια "καμουφλαρισμένη" αναστολή της δραστηριότητας της επιχείρησης (θεωρούνταν η μεγαλύτερη στη χώρα), σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Μιλώντας στην αλβανική εκπομπή του BBC, ο πρόεδρος της VEFA δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα χρήματα των ανθρώπων, αν τα θέλουν πίσω".

"Λόγια", σχολίασε μια γυναίκα που περίμενε χτες έξω από ένα υποκατάστημα της εταιρίας για να της επιστραφούν τα χρήματά της. Το πιο συχνό συναίσθημα των καταθετών που βρίσκονταν στα γραφεία της VEFA στα Τίρανα ήταν, κατά αυτόπτες, ένα μείγμα απελπισίας και πανικού...

Κύμα εξόδου ενόψει...

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές ενδείξεις δημιουργίας ενός κύματος μετανάστευσης προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", εκατοντάδες Αλβανοί ζήτησαν χτες θεωρήσεις εισόδου από την ελληνική πρεσβεία. Μιλώντας στον ανταποκριτή του "Ρόιτερ", πολλοί από αυτούς υποστήριξαν ότι είναι πλέον δυσκολότερο να διασχίσουν τα σύνορα, επειδή οι περιπολίες και οι ποινές είναι αυστηρότερες. Ετσι, προτιμούν να ζητήσουν βίζα και στη συνέχεια να εργαστούν παράνομα.

Πολλοί από αυτούς κρατούσαν έγγραφα, για να αποδείξουν ότι είναι Βορειοηπειρώτες, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει στη χορήγηση της βίζας. Ελληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περίπου 350 θεωρήσεις εισόδου εκδίδονται καθημερινά, ενώ πριν την πτώχευση των παρατραπεζών εκδίδονταν περίπου 250.

"Περιμένουμε μεγαλύτερο ρεύμα εισόδου τους προσεχείς μήνες, όταν περισσότεροι αντιληφθούν ότι δε θα πάρουν τίποτα πίσω. Προς το παρόν πολλοί εξακολουθούν να ελπίζουν ότι κάτι θα πάρουν και παραμένουν εδώ", δήλωσε Ελληνας διπλωμάτης.

Κατά το πρακτορείο "Νέα Κίνα", οι ιταλικές λιμενικές αρχές κινητοποιούν πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα στην περιοχή του Πρίντεζι και εξετάζουν την αποστολή ενισχύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ