Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να παραμείνει στο δημόσιο η Τράπεζα Κρήτης

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της τράπεζας

Να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Τράπεζα Κρήτης και να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια του προσωπικού της, ζητούν από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, Στ. Παναγιώτου και Ν. Γκατζής, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:

"Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες στον Τύπο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεπουλήσει όσο όσο την Τράπεζα Κρήτης.

Οπως είναι γνωστό, μετά την κατάτμηση της τράπεζας σε δυο μέρη (το ένα που φορτώθηκε τα ύψους 100 δισ. δρχ. χρέη και το άλλο, το "υγιές" που διαθέτει ένα σύνολο ενεργητικού 346 δισ. δρχ., δίκτυο 86 υποκαταστημάτων και θυρίδων, συμμετοχή σε διάφορες υπηρεσίες κτλ.), η κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία πώλησης του "υγιούς" τμήματος και όρισε σαν ελάχιστη τιμή πώλησης τα 40 δισ. δρχ.! Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριζε ότι οι παραπάνω "χειρισμοί που επιλέχτηκαν για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης συνεπάγονται το μικρότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο..."

Ομως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες δεν ανταποκρίθηκαν σ' αυτή τη δελεαστική προσφορά και έτσι τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μειώσει κι άλλο τις απαιτήσεις της προκειμένου να βρει αγοραστές της τράπεζας! Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Τύπου εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να προκηρυχτεί διαγωνισμός χωρίς να προσδιοριστεί ελάχιστο τίμημα πώλησης. Επίσης γίνεται λόγος ότι ο αγοραστής θα προκαταβάλει το 20% - 33% του ποσού της προσφοράς του και το υπόλοιπο θα το εξοφλήσει σε πέντε χρόνια.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει την πολιτική της στο θέμα της Τράπεζας Κρήτης μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ή επιμένει στο όσο όσο ξεπούλημά της σε ιδιώτες;

Σε κάθε περίπτωση, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, να εξασφαλιστούν η απασχόληση και τα δικαιώματα του προσωπικού, να παραμείνει η Τράπεζα Κρήτης στο δημόσιο τομέα και να αναπτύξει τη δραστηριότητά της με διαφάνεια και τον έλεγχο των εργαζομένων της;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ