Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Υπερέχει η Ευρώπη

Τα υπέρ και τα κατά των έντεκα υποψηφίων πόλεων που κρίνονται στις 7 του Μάη στη Λωζάνη

Η Ευρώπη θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτό είναι το μήνυμα της Επιτροπής Αξιολόγησης στην έκθεση που παρέδωσε στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ρώμη, Αθήνα και Στοκχόλμη έχουν αποσπάσει θετικά σχόλια. Οι άλλες δύο πόλεις που θα συμπληρώσουν την τετράδα ή πεντάδα, αναζητούνται περισσότερο για λόγους μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με όσα η ΔΟΕ διέρρευσε μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Στοκχόλμη διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες για να φιλοξενήσει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Δεν έχει όμως τη λαϊκή υποστήριξη, καθώς το 52% των πολιτών της φοβούμενο νέα βαριά φορολόγηση και οικολογικές επιπτώσεις, λέει όχι στην ανάληψη των αγώνων. Η Ρώμη διαθέτει καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, μπορεί να φιλοξενήσει ιδανικά εκατομμύρια τουρίστες και μόνο το περιβαλλοντικό πρόβλημα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Η Αθήνα απέσπασε θετικά σχόλια ως προς τις αθλητικές της εγκαταστάσεις και τη λαϊκή υποστήριξη, αλλά δεν έπεισε την Επιτροπή Αξιολόγησης στα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μεταφορών και της ανεύρεσης των απαραίτητων πόρων. Η Αθήνα αν και καθυστέρησε στην υποβολή υποψηφιότητας, κερδίζει μια θέση στην πρώτη πεντάδα, όμως έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να πείσει τους αθανάτους ότι υπερτερεί των άλλων δύο πανίσχυρων ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων.

Η Αφρική, σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να μπορεί να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το Μπουένος Αϊρες παίρνει κεφάλι έναντι του Ρίο και του Σαν Χουάν για εκπροσώπηση της Νοτίου Αμερικής στον τελικό γύρο.

Συνοπτικά τα υπέρ και τα κατά των έντεκα πόλεων, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΑΘΗΝΑ: Υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις

Το 96,4% των κατοίκων της πρωτεύουσας είναι υπέρ των αγώνων. Οι περισσότεροι αγωνιστικοί χώροι είναι σε καλή κατάσταση. Οι εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται υψηλής ποιότητας και το Ολυμπιακό χωριό απέχει μόνο 30 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τον Αύγουστο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υψηλού επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στις μεταφορές υπάρχει πρόβλημα από και προς το αεροδρόμιο. Στον προϋπολογισμό ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα 285 εκατ. δολ.

ΡΩΜΗ: Μεγάλη εμπειρία

Υπέρ των αγώνων είναι το 81% των κατοίκων της. Πόλη με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Θαυμάσιοι αγωνιστικοί χώροι και σχέδιο για υψηλής ποιότητας Ολυμπιακό χωριό. Σχέδιο για το περιβάλλον με ευρεία υποστήριξη, αλλά και μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Οικολογικά ατού

Η πλειοψηφία των κατοίκων (52%) είναι ενάντια στη διοργάνωση. Διαθέτει σε καλή κατάσταση τους περισσότερους αγωνιστικούς χώρους. Σχέδια για το περιβάλλον ενσωματωμένα στο γενικότερο οικολογικό προγραμματισμό της πόλης. Αξιόπιστο και εκτεταμένο συγκοινωνιακό δίκτυο. Θαυμάσιες και πλήρως επανδρωμένες εγκαταστάσεις όλων των βαθμών νοσηλείας. Υψηλή τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες. Διάφανο προϋπολογισμό και 10.916 δωμάτια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΥΡΕΣ: Ελλειψη κλινών

Το 70,8% των κατοίκων είναι υπέρ των Αγώνων, ενώ το 14% δε γνωρίζει καν το θέμα. Καλές εγκαταστάσεις για τένις, τζούντο, γυμναστική, τρίαθλο, ιστιοπλοϊα και ποδόσφαιρο. Απαιτείται αύξηση των κλινών κατά 50 - 70%. Το αεροδρόμιο χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις. Η θερμοκρασία στη διάρκεια των Αγώνων ενδέχεται να είναι κάτω των 10 βαθμών κελσίου.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ: Οι μαύροι θέλουν, οι λευκοί όχι

Η επιτροπή εκτιμά ότι οι αγώνες θα βοηθήσουν στην ενότητα του λαού. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαύρων είναι υπέρ των Αγώνων και των λευκών ενάντια. Η κυβέρνηση Μαντέλα παρέχει πλήρη υποστήριξη και η κατασκευή των περισσότερων αθλητικών εγκαταστάσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Απαιτούνται βελτιώσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αερομεταφορές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας. Ο προϋπολογισμός στο μεγαλύτερο ποσοστό του στηρίζεται στις χορηγίες και τις πωλήσεις εισιτηρίων.

ΛΙΛ: Προβληματικό το Ολυμπιακό χωριό

Λαϊκή υποστήριξη της τάξεως του 86%. Εγκαταστάσεις καλές για μπάσκετ, ξιφασκία, χόκεϊ, ιστιοπλοϊα. Εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Ιδιαίτερα δύσκολη η κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, η οποία δεν εξασφαλίζει τη χωρίς θορύβους ξεκούραση των αθλητών. Δύσκολα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες κλίνες. Αεροπορική πρόσβαση υπάρχει μόνο μέσω Βρυξελλών, Παρισιού και Λονδίνου. Απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας ως προς τη γραφειοκρατία στα τελωνεία.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ: Πάσχει στην υποδομή

Κλίμα ενθουσιασμού για το 84% των κατοίκων. Ικανοποιητικές εγκαταστάσεις σε πέντε περιοχές. Ομορφο σχέδιο για το Ολυμπιακό χωριό. Προβλήματα με το δίκτυο ύδρευσης, τη διαχείριση των αποβλήτων και την αποχέτευση. Υψηλή εγκληματικότητα. Χαμηλή πρόβλεψη για επενδύσεις.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ: Απαιτείται αμερικανική άδεια

Υπέρ των Αγώνων τάσσεται το 94% των κατοίκων. Θαυμάσιες εγκαταστάσεις για ιστιοπλοϊα. Δημιουργικό σχέδιο για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Απαιτούνται νέες μελέτες για την προετοιμασία και μεταφορά των αθλητών, αλλά και τις εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η πόλη πρέπει να λάβει αρκετές διαβεβαιώσεις από τις αμερικανικές αρχές ως προς τις απαιτήσεις των Αγώνων, καθώς το Πουέρτο Ρίκο ανήκει όπως είναι γνωστό στις ΗΠΑ.

ΣΕΒΙΛΛΗ: Μικρός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η υποστήριξη των κατοίκων φτάνει το 92,3%.Καλή η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων και θαυμάσιες προοπτικές αν πραγματοποιηθούν τα σχέδιά της. Ελάχιστα τα υπάρχοντα δωμάτια (4.762). Θαυμάσιο το δίκτυο μεταφορών, αλλά δύσκολα θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Λογικός ο προϋπολογισμός, αλλά μικρός σε σχέση με τα έργα που πρέπει να γίνουν. Αμφιβολίες για την εξεύρεση χορηγών. Απαιτείται αλλαγή στη νομοθεσία για τα τελωνεία.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Οικονομική ανασφάλεια

Σε καλή κατάσταση οι υπάρχοντες αγωνιστικοί χώροι και τα κλειστά γυμναστήρια. Ικανοποιητικά σχέδια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Δεν είναι έτοιμο το σχέδιο για τις οικολογικές επιπτώσεις. Υπάρχουν μόνο 7.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία, ενώ απαιτούνται 21.000. Χρειάζονται βελτιώσεις στις μεταφορές, ενώ είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί το τεράστιο ποσόν των 9,6 δισ. δολ. που απαιτούνται για τους Αγώνες. Η πόλη του Νέβα το 2003 γιορτάζει τα 300 χρόνια από την ίδρυσή της και επιθυμεί την πρόκρισή της στην τετράδα, ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον και να δρομολογήσει αλλαγές στις εγκαταστάσεις της πόλης.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ